Уорън Бъфет също усети срива на фондовия пазар през първата

...
Уорън Бъфет също усети срива на фондовия пазар през първата
Коментари Харесай

Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway загуби $44 милиардa през второто тримесечие

Уорън Бъфет също усети срутва на фондовия пазар през първата половина на годината, само че Оракулът от Омаха не е смутен разтърсванията на Уолстрийт. Berkshire Hathaway към момента купува и доста от разнообразните бизнес линии на компанията към момента процъфтяват, даже в тези несигурни стопански времена.

Все отново Berkshire Hathaway разгласи, че големият конгломерат е записал чиста загуба от близо 44 милиарда $ през второто тримесечие, което се дължи най-много на огромен спад в цената на забележителното портфолио от акции на компанията.

Berkshire има огромни дялове в Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron и American Express. Тези пет акции съставляват близо 70% от портфейла. Акциите на Chevron и Coca-Cola вървят добре тази година, само че софтуерните акции и финансовите компании бяха ударени.

Изненадващата загуба на стойност на портфолиото на Berkshire не е трагична. Конгломератът в действителност регистрира оперативна облага от 9,3 милиарда $ през тримесечието, което е с близо 40% повече от преди година.

Тази облага се дължи на по-високите лихвени проценти, повишаващи част от огромното застрахователно звено. И скоковете в облагите от железопътния, комуналния и енергийния бизнес на Berkshire способстваха за положителните резултати.

Berkshire има Geico, Burlington Northern Santa Fe, PacifiCorp и MidAmerican Energy Company, както и огромни потребителски марки като Fruit of the Loom, Duracell, Dairy Queen и огромен дял в Kraft Heinz.

Много бизнеси в портфолиото на Berkshire се възвърнаха бързо от предизвикването, наречено Covid.

Много вложители наблюдават изкъсо Berkshire, с цел да видят настроенията на Бъфет, вицепрезидентът Чарли Мънгър, основните капиталови съветници на Berkshire Тед Уешлер и Тод Комбс по отношение на фондовия пазар.

Berkshire регистрира към 3,8 милиарда $ за покупки на акции през второто тримесечие.Акциите, закупени от Berkshire през първото тримесечие са за над 40 милиарда $.

Компанията на Бъфет също изкупи назад свои акции за 1 милиард $ през тримесечието, което оказва помощ за увеличение на облагата на акция.

По време на спада на пазара Berkshire заграби забележителен дял в петролния колос Occidental Petroleum (OXY) и разгласи договорка за 11,6 милиарда $ за застрахователя Alleghany по-рано тази година.

Акциите на компанията се задържаха на по-добро равнище от останалата част от пазара през 2022 година Акциите от клас А, които се търгуват за към 445 000 $ за брой, поевтиняват с към 2%. Същото важи и за акциите от клас B, които костват малко по-малко от $300 всяка.

Бъфет, който ще навърши 92 години на 30 август, към момента не е дал индикации, че възнамерява да се отдръпна от постовете си на основен изпълнителен шеф на Berkshire и портфолио управител, само че компанията към този момент разгласи, че Грег Абел, 60-годишният заместник-председател на всички енергийни и други незастрахователни звена в Berkshire, ще поеме поста на Бъфет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР