Уорън Бъфет може да има милиарди долари, но за разлика

...
Уорън Бъфет може да има милиарди долари, но за разлика
Коментари Харесай

Да станеш Уорън Бъфет: 9 негови съвета могат да помогнат на всеки да пести пари

Уорън Бъфет може да има милиарди долари, само че за разлика от други звезди и финансови гурута, той избира да живее просто.

Инвеститорската икона практикува това, което проповядва, когато става въпрос за финансова дисциплинираност, икономисване и погашение на задължения.

И това му се отплаща по време на финансови рецесии като актуалната. Спомнете си, какво сподели Бъфет по време на годишното заседание на акционерите на Berkshire Hathaway през май: " Инфлацията към този момент е един от най-големите проблеми на стопанската система. "

Запитан дали инфлацията " излъгва вложителите в акции ", той отговори: " Инфлацията мами също по този начин и вложителя в облигации. Тя мами индивида, който държи парите си под матрака си. Тя мами съвсем всички. "
 Уорън Бъфет влага $7,5 милиарда в петролния и газов колос Occidental Petroleum
Защо " Оракулът от Омаха " изкупи всичко, което съумя от Occidental Petroleum?

" Намираме малко, което съставлява интерес за нас ", сподели Бъфет в писмо до акционерите на Berkshire

Когато един от най-успешните вложители в света споделя, че е мъчно да излезеш на върха в среда като тази, евентуално е подобаващ миг да приложиш някои добре изпитани тактики, с цел да " затегнеш " колана си.

Ето девет метода, по които пестеливостта на Бъфет може да ви помогне да спестявате и харчите рационално.

1. Той живее в същия дом, който е купил през 1958 година

Докато доста милиардери натрупат скъпи парцели, Бъфет в началото платил 31 500 $ за дома си в Омаха, Небраска - това е към 318 600 $ в днешни пари.

Той продължава да живее в тази къща повече от 60 години. Домът му е с повърхност от 6570 квадратни фута, с пет спални и е претърпял доста поправки през десетилетията. Освен това е предпазен с огради и охранителни камери.

Цената на парцела през днешния ден доближава към 1 милион $. Бъфет няма проекти да се изнесе от него, наричайки къщата " третата най-хубава инвестиция, която в миналото съм правил " в писмо от 2010 година до акционерите на Berkshire Hathaway.

2. Рядко тегли заеми

Единствената ипотека на Бъфет е върху ваканционен дом в Лагуна Бийч, Калифорния, който той закупил през 1971 година Бизнесменът изтеглил заем, макар че разполагал с кеш, с който да си разреши крайбрежния парцел на стойност 150 000 $.

Той сподели пред CNBC, че тогава е взел 30-годишния ипотечен заем, тъй като: " мислех, че евентуално бих могъл да употребявам по-добре тези пари, в сравнение с в случай че купя къщата напълно със личен капитал ". Тогава Бъвет решил да употребява спомагателните налични пари за акции в Berkshire Hathaway - компанията, която му донесе милиарди.

3. Той купува евтина закуска

Без подозрение Бъфет може да си наеме готвач, който да му подготви гурме закуска, изненадващо обаче милиардерът постоянно сграбчва закуска от ресторант за бързо хранене на път за работа. Той споделя, че не обича да харчи повече от 3,17 $ за закуска.
 Как Уорън Бъфет е убедил създателите на Гугъл да листнат компанията си на борсата
Как Уорън Бъфет е убедил създателите на Гугъл да листнат компанията си на борсата

Брин и Пейдж вземат решение да копират структурата на Berkshire Hathaway

" Когато не се усещам толкоз проспериращ, може да взема нещо за $2,61, да вземем за пример две банички с наденица, и по-късно да си налея кока-кола ", споделя той в документалния филм на HBO от 2017 година Becoming Warren Buffett.

Той продължава: " 3,17 $ са бисквита с бекон, яйце и сирене, само че тази заран пазарът е надолу, тъй че ще си взема нещо за 2,95 $. "

4. Той не пръска пари за маркови артикули

Бъфет не се интересува доста от дизайнерските костюми или най-новия модел iPhone. Той разчита на своя телефон за 20 $ в продължение на години, преди да го размени със смарт телефон на Apple през 2020 година

Оракулът от Омаха заобикаля ненужното харчене и един път сподели: " Не спестявайте това, което е останало след харчене, а харчете това, което е останало след икономисване ".

5. Той не влага с пари назаем (вече)

" Никога през живота си не съм вземал назаем забележителна сума пари. Никога. Никога няма и да го направя. Не се интересувам от това ", сподели той на студенти в Нотр Дам през 1991 година

Въпреки че на млади години един път взел назаем 25% от чистото си благосъстояние, с цел да купи акции, той предизвестява вложителите да не повтарят същата неточност.

Дори опитни борсови търговци ще потвърдят, че вземането на заем за вложение е прекомерно рисковано.
 Как Уорън Бъфет загуби $5 милиарда единствено за един ден
Как Уорън Бъфет загуби $5 милиарда единствено за един ден

Благодарение на 5 акции

6. Той купува по-евтини коли

Много милиардери и милионери държат сбирки от лъскави спортни коли и ретро модели в гаражите си, само че се твърди, че Бъфет избира да ремонтира коли, които може да закупи на ниска цена.

Той надстрои своя Cadillac DTS от 2006 година до Cadillac XTS единствено за $45 000 през 2014 година

" Истината е, че карам единствено към 3500 благи на година, тъй че закупувам нова кола доста рядко ", сподели той пред Forbes.

7. Той намира изобретателни способи да икономисва

Когато се ражда първото дете на Бъфет, той преобразува чекмеджето на скрина в люлка. За второто си дете взима назаем креватче.

" Ако купувате неща, от които не се нуждаете, скоро ще продадете неща, от които се нуждаете ", споделя милиардерът.

Погледнете деликатно покупките си и разберете от кое място можете да спестите.
 Три обичани дивидентни акции на Оракула от Омаха
Три обичани дивидентни акции на Оракула от Омаха

Те обезпечават доход, даже и когато пазарите са оцветени в алено

8. Той прави това, което обича

Бъфет отдава част от триумфа си на пристрастеността си към вложението.

" Трябва да обичаш нещо, с цел да се справяш добре с него ", споделя той, призовавайки хората да заемат работата, която обичат, вместо позиции, които наподобяват добре в автобиографията им.

Дори и да не можете да напуснете работата си на цялостен работен ден, с цел да се концентрирайте върху нещата, които в действителност харесвате, можете да се концентрирайте върху налични занимания. Самият Бъфет обича да играе на карти и да свири на укулеле.

9. Той употребява пари в брой, а не кредитни карти

Докато множеството от нас избират удобството на кредитна карта за ежедневните покупки, Бъфет употребява кеш.

Той сподели пред Yahoo Finance през 2019 година, че употребява пари в брой " 98% от времето. Ако съм в ресторант, постоянно заплащам в брой. Просто е по-лесно. "

Въпреки че методът може да звучи малко демодиран, разчитането по-малко на кредитната ви карта може да ви попречи да харчите пари, които нямате.
 Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха приготвя империята си за бъдещето след него
Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха приготвя империята си за бъдещето след него

Промените, които той предприе в Berkshire Hathaway през последните години

Използването на по-голямата част от наличния ви заем - или по-лошо, изоставането в месечните заплащания - поврежда кредитния ви рейтинг. Ако се борите да изплатите дълга си по кредитната си карта, може да обмислите да го обедините в заем за консолидиране на дълга с по-нисък лихвен %.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР