Уолт Дисни купува 20th Century Fox за 52,4 млрд. долара.

...
Уолт Дисни купува 20th Century Fox за 52,4 млрд. долара.
Коментари Харесай

Уолт Дисни купува 20th Century Fox от Мърдок за 52,4 млрд. долара

Уолт Дисни купува 20th Century Fox за 52,4 милиарда $. Сделката включва и 39% дял на Fox в сателитния ефирен канал Sky и филмовото студио 20th Century Fox, оповестяват БиБиСи и The Walt Disney Company.

Останалите активи на Fox, в това число Fox News и Sports, ще образуват нова компания. Със договорката завършва повече от половин век медийна агресия на притежателя на Fox, Рупърт Мърдок, който е на 86 години.

Мърдок трансформира един австралийски вестник, който наследява от татко си на 21 години в една от най-големите новинарски и кино империи в света. Решението на Мърдок да продава, вместо да купува, е изненада за всички, които са очаквали, че ще съобщи бизнеса на синовете си Джеймс и Лахлан.

Не е ясно към момента по какъв начин договорката ще бъде призната от американските антитръстови регулатори. Американското министерство на правораздаването наскоро подаде тъжба за блокиране на договорка на AT&T за 85,4 милиарда $, за покупка на Time Warner, въз основа на това, че ще увеличи цените за потребителите и съперниците си.

Предложената от Fox договорка за закупуване на останалата част от Sky към този момент се проверява от английския орган за конкуренцията и пазарите (CMA), който би трябвало да разгласява констатации си през януари.

Главният изпълнителен шеф на Дисни Боб Игер ще остане в ролята си до края на 2021 година Fox продават и своите кабелни канали National Geographic, както и медийната компания Star India.

Дисни купува дял на Fox в услугата за видео стрийминг Hulu, взимайки мажоритарен надзор над съперника Netflix . Hulu е и отчасти благосъстоятелност на Comcast и Time Warner.

Сделката прибавя към голямото портфолио на Уолт Дисни и филми със съществени облаги , като истинския филм Star Wars, Avatar и Deadpool, както и телевизионни шлагери, в това число The Simpsons.

" Придобиването на тази звездна сбирка от Fox отразява възходящото потребителско търсене за богато многообразие от занимателни прекарвания, които са по-привлекателни, налични и комфортни от всеки път ", разяснява Игър, ръководител и основен изпълнителен шеф на Уолт Дисни.

" Ние сме признателни и за нас е чест, че Рупърт Мърдок ни е поверил бъдещето на бизнес, който е строил цялостен живот и сме разчувствани от тази изключителна опция да увеличим доста портфолиото си от обичани франчайзи и марково наличие, с цел да подобрим доста нашите възходящи предложения към потребителите. Сделката също по този начин ще разшири доста интернационалния ни обсег , позволявайки ни да предложим на международно равнище реформаторски платформи за разпространяване до повече консуматори на основни пазари по света " , добави Игър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР