Уолис Симпсън на пръв поглед е една обикновена американка, родена

...
Уолис Симпсън на пръв поглед е една обикновена американка, родена
Коментари Харесай

Уолис Симпсън - жената, която свали краля и „качи“ Елизабет II на трона

Уолис Симпсън на пръв взор е една елементарна американка, родена в края на 19 век, само че в действителност остава в международната история като дамата, разбиваща всички консервативни стандарти на времето, в което живее .

Как тя става повода за свалянето на един крал от трона на Англия и по какъв начин точно нейните любовни пориви стават причина тъкмо Елизабет II да стане кралица, ще научите от тази публикация.

Историята на Уолис си заслужава да се знае. А в случай че ви е позната, да си я припомните още един път. Все отново не всеки ден се случва кралят да абдикира, с цел да изживее любовната си приказка с разведена жена, даже и хулен от обществото, медиите, църквата и кралския двор.

Уолис Симпсън е американка, родена на 19 юни 1896 година в Балтимор. Тя остава в историята с това, че точно нейната обич към краля на Англия създава предпоставка Елизабет II да бъде актуалната кралица.



През януари 1934 година Уолис, която до тогава е била женена два пъти (първият път брачният партньор ѝ умира, а с вторият път се развежда), става държанка принц Едуард VIII, който е подложен пред алтернативата дали да избере престола, или да следва порива на сърцето си.
 Как принц Хари повтаря историята на крал Едуард VIII  Как принц Хари повтаря историята на крал Едуард VIII  Как принц Хари повтаря историята на крал Едуард VIII  Как принц Хари повтаря историята на крал Едуард VIII
През януари 1936 година бащата на Едуард умира и той се възкачва на трона. Неговите планове обаче са ясни - той изчаква развода на Уолис (която по време на запознанството им към момента е омъжена за втория си съпруг) и желае тя да стане негова жена. Консервативните порядки на обществото, църквата и кралския двор обаче са безапелационни - крал Едуард VIII не може да бъде женен за разведена жена.



Пресата и обществото са безмилостни към връзката на Уолис и Едуард, само че в последна сметка той взема решение да избере любовта . Така през декември 1936 година кралят абдикира с изявлението, че не може да ръководи страната сполучливо без поддръжката на дамата, която същински обича, и поема купата херцог на Уиндзор. През идната година двамата се женят.

 Уолис Симпсън Getty

През 30-те години на предишния век въпросът по какъв начин една „ толкоз неугледна жена “, както я дефинират английските медии, може да омае Едуард VIII до такава степен, че да го накара да зареже ръководството на страната, е измежду най-често задаваните в пресата. Изводът е, че тя явно има необикновен сексапил - откакто погребва първия си брачен партньор, тя съумява да се разведе с втори и да се откри в Лондон с трети преди да грабне вниманието на краля.

Така тронът се освобождава за брата на Едуард – Джордж VI, който под натиска на кабинета лишава Уолис даже от полагащата се купа херцогиня. Карамболът довежда огромната щерка на Джордж VI, Елизабет II, на престола.

 Уолис Симпсън Getty

Един любопитен факт: Уолис Симпсън и Едуард посещават България през септември 1936 година Придружаван от дамата на своето сърце, английският държавен глава по това време е посрещнат уместно на гара Казичене и разведен из София, с цел да се запознае със забележителностите ѝ от цар Борис III.

Въпреки неприязънта към нея от страна на британците, Уолис се славела с автентичен жанр, висок и слаб контур и изискан дрешник. Макар и недолюбвана от обществото, нейната роля в разбиването на консерватизма на Англия през XX век е неоспорима.

 Уолис Симпсън Getty

През 1972 година Едуард умира във замъка Де ла Кро на Френската ривиера. Двамата не оставят потомство. Уолис го последва 14 години по-късно. Това време тя прекарва в усамотение и безмълвие. То е нарушено единствено един път, когато тя упреква Англия в коравосърдечие и непризнателност. „ Англия не ми е дала прошка и аз не съм дала прошка на Англия “, са измежду последните думи на Симпсън.
 10-те най-интелигентни кралски особи  10-те най-интелигентни кралски особи  10-те най-интелигентни кралски особи  10-те най-интелигентни кралски особи
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР