Университетската болница "Канев" в Русе получи днес апаратура и техника

...
Университетската болница "Канев" в Русе получи днес апаратура и техника
Коментари Харесай

Болница Канев получи апаратура от Българската Коледа и от синдикатите в МВР

Университетската болница "Канев " в Русе получи през днешния ден инсталация и техника от благотворителната самодейност "Българската Коледа " и от синдикати в Министерство на вътрешните работи. "Отделение "Неонатология " се снабди с два дълго мечтани подаръка от "Българската Коледа ", съобщи пред Българска телеграфна агенция началникът на отделението доктор Лиляна Ташкова.

Тя изясни, че повече от 15 години децата, които имат потребност от диагностично уточняване и лекуване в профилирани клиники в София, се транспортират със остарял и неуместен транспортен кувьоз.

"От през днешния ден разполагаме с нов и извънредно съвременен транспортен кувьоз, който обезпечава оптимално състояние и комфорт на новороденото дете. Лек и комфортен е за носене, има обширна транспарантна зона, която разрешава наблюдаване на детето по време на цялото пътешестване ", сподели доктор Ташкова.

Тя осведоми, че към 10 деца годишно се транспортират от Русе до профилирани клиники в София. Повечето от тях са недоносени и с доста ниско тегло. Вторият подарък от "Българската Коледа " е цифрова система за транскутанен кръвно-газов мониторинг. Д-р Ташкова изясни, че това е извънредно скъп уред, тъй като с потреблението му ще се сведат до най-малко инвазивните и мъчителни операции при децата, които имат потребност от дихателно подкрепяне и апаратна вентилация. По думите ѝ за деветмесечието броят на недоносените деца е 118. В неонатологичното поделение в Русе все още има шест недоносени бебета, като най-малкото е с тегло 650 грама.

Д-р Ташкова изясни, че от началото на годината в АГ-комплекса в Русе са се родили общо 1103 деца, като има 20 двойки близнаци. През комплекса са минали 13 родилки с коронарвирус и 30 малолетни родилки. Болница "Канев " получи през днешния ден и други подаяние - мобилни бактерицидни лампи за стаите в педиатричното поделение и осветителни тела за работните пространства. То е част от националната акция на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи /СФСМВР/.

Председателите на русенските синдикални сдружения към СФСМВР Иван Димитров и Венелин Шопов обясниха, че средствата за закупуването на техниката са събрани от чиновници на Министерство на вътрешните работи. Началникът на педиатричното поделение доктор Ева Цонкова изясни, че бактерицидните лампи са значими, защото всяка стая в детското поделение има потребност от щателна стерилизация и обеззаразяване след овакантяване на пациент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР