Университети ще могат да плащат стипендии за студентски практики, които

...
Университети ще могат да плащат стипендии за студентски практики, които
Коментари Харесай

Повече пари за студенти и ментори, включени в студентски практики

Университети ще могат да заплащат стипендии за студентски практики, които към този момент ще могат да се организират и отвън плануванаъа по образователен проект практическа подготовка. Увеличава се и часовата ставка за нейното осъществяване.

Промените одобри през днешния ден Министерският съвет, който гласоподава промени в Постановление 90.

От 2000 година часовата ставка е 2 лева Тя се усилва на 2,50 лева на час.

За присъщи разноски за една процедура се отпускат по 320 лева, които включват разноски за заплащане на академичния ментор от висшето учебно заведение и на ментора от обучителната организация (с включително осигуровки), пътните разноски на наставници за инспекция на практическото образование, разноските за застраховки на студентите и други

Като част от присъщите разноски се планува:

1. Наставникът да е зает за 5 часа в границите на 1 процедура при часова ставка 20 лева, т.е. общо ще получи 100 лева

До края на 2018 година наставниците получаваха по 15 лева на час при още веднъж 5 ч. ангажираност.

2. Менторът ще е зает 10 часа за 1 практика при часова ставка 20 лева, т.е. общо ще получи 200 лева

До края на 2018 година менторите имаха право на 14,25 лева на час при същата ангажираност.

В присъщите разноски за студентска процедура се включват и индикативни разчети за пътни разноски на университетските наставници за реализиране на инспекция на практическото образование, когато същото се организира в обитаемо място, друго от населеното място на висшето училище/колежа/филиала, в което се образова студентът - 15 лева.; разноски за застраховка на студентите по време на провеждането на студентската практика е в размер до 4 лева и 1 лева за други съпътстващи практиката разноски, като например разходи за хартия, тонери и други писалищен материали.

Новите условия са годни за всички всички висши учебни заведения в страната, в които към началото на образователната 2018/2019 година учат 203 602 студенти. От тях в държавните са 178 098, а в частните - 25 504 студенти.

Досега парите за практики се плащаха по европроекта " Студентски практики " и в тях се включиха 46 077 студенти, т.е. почти 1/4. Затова и МОН са определили разноски за почти толкоз студенти (46 000) в общ размер 42 320 000 лева

Оттук нататък средствата ще се обезпечават от лични доходи на висшите учебни заведения или с финансиране от европейските структурни и капиталови фондове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР