Университетът Св. Кирил и Методий в Скопие излезе днес с

...
Университетът Св. Кирил и Методий в Скопие излезе днес с
Коментари Харесай

Университетът в Скопие с декларация за македонската идентичност

Университетът „ Св. Кирил и Методий ” в Скопие излезе през днешния ден с декларация, в която поддържа позицията на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ) по отношение на идентичността на македонския народ.
От там приканват държавното управление на да почита достиженията на македонските научни служащи, съгласно които македонският език е обособен от групата южнославянски езици, а македонската еднаквост е построена върху груповата памет, обичаи, етнокултурни, политически и езикови особености на македонския народ.
 Брюксел: Няма вяра за договаряния тази година поради българското несъгласие Брюксел: Няма вяра за договаряния тази година поради българското несъгласие
Високопоставени дипломати от държави-членки на Европейски Съюз потвърдиха, че съвсем несъмнено Северна Македония ще бъде блокирана от България за прего...
Университетът е безапелационен, че „ процесът на образуване на македонския народ и македонската нация не е и не може да бъде последица от административен акт ”.
„ Създаването на македонската страна е общо постижение вследствие на дълготрайната битка на македонския народ и всички други етнически общности, претърпяло своята кулминационна точка в антифашистката война, заради което македонската държавност се основава на антифашистки правила ”, се споделя още в декларацията.
Обезценяването на идеалите и жертвите за обособена македонска страна би означавало да се подкопаят основите на страната, считат още от Скопския университет.
Още по тематиката четете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР