Всички в университета на Западна Вирджиния знаеха, че нещо се случва. Мразя, че бяхме прави.

...
Университетът на Западна Вирджиния би искал да повярвате, че планът
Коментари Харесай

Университетът на Западна Вирджиния би искал да повярвате, че планът му да направи драконовски бюджетни съкращения е чисто финансово решение. WVU, водещият университет на Западна Вирджиния, който се предоставя на земя, който се намира в малкия град Моргантаун на северната граница на щата с Пенсилвания, бърза да премахне 9 процента от своите специалности (общо 32 програми), всички програми за чужди езици и 16 процент от членовете на факултета на пълен работен ден (общо 169) в отговор на бюджетен дефицит от $45 милиона за фискалната 2024 година.

Като цветнокож студент от първо поколение, федерален получател на Pell Grant от Западна Вирджиния , и завършил WVU през 2022 г. с бакалавърска степен по политически науки и международни изследвания, страхувам се за бъдещето на WVU. Също така наистина се надявам, че хората извън щата осъзнават степента, до която администрацията на WVU изигра активна роля в тази криза. Тяхното предложение е резултат от лошо финансово управление, липса на институционална прозрачност и удивителен провал да се признае силата на образованието за трансформиране на живота на жителите на Западна Вирджиния.

Трудно е за нас, които обичаме WVU, да разберем обосновка зад предложените бюджетни съкращения на президента на WVU Е. Гордън Джи, включително съкращения на програми, които са доказали своята рентабилност. Това включва катедрата по световни езици, литератури и лингвистика, където получих второстепенните си арабски изследвания и която носи средна годишна печалба от $800 000.*

WVU е най-големият и единствен R1 университет в Западна Вирджиния , което означава, че неговите високопоставени изследователски програми обхващат академичния спектър. Като университет с предоставяне на земя, създаден със Закона на Морил през 1862 г., на WVU е поверено да обучава пренебрегвани селски студенти, които обикновено нямат достъп до ексклузивни частни университети, тъй като дават приоритет на приходите от обучение и привилегии на кандидатите за наследство.

Много от програмите, които потенциално са изправени пред брадвата, са тези, които предоставят на студентите най-голяма възможност за социално-икономическа мобилност. Един цялостен анализ на специалностите в колежа и социалната мобилност установи, че специалностите в образованието са уникално изгодни; наистина, самият Джи получава докторска степен по образование от Колумбия. Множество програми в образованието се препоръчват за прекратяване.

Това не е първият път, когато WVU взема необясними финансови решения, разкривайки тревожно ниво на безразличие и институционална неадекватност. През 2014 г. Джий прогнозира, че записаните в университетите ще се увеличат до 40 000 студенти, въпреки факта, че записването е достигнало само приблизително 31 000 в историческия си връх. Администрацията му продължи да взема финансови решения въз основа на фискални данни, които почти не съществуваха. Иронията на решението на Джий да съкрати магистърската програма на WVU по математика, в светлината на собствената му статистическа неспособност, е осезаема.

Прогнозите за записване на Джий отдавна се смятат за подозрителни сред студентите и преподавателите. Скорошният спад на населението на Западна Вирджиния е един от най-големите в историята на Съединените щати. От 1950–2000 г. приблизително 797 000 души са били изгубени от миграцията. Един член на факултета, който ще бъде уволнен от WVU, ако съкращенията бъдат одобрени и който говори при условие за анонимност, каза: „Спадът на населението на Западна Вирджиния е най-големият в САЩ. От 2010 до 2020 г. близо 60 000 души са напуснали. Наистина ли президентът Джий си мислеше, че може да накара всички да повярват, че WVU е различен? Как може WVU да счупи рекордите за записване, когато никой не иска да е тук?“ Западна Вирджиния наскоро загуби място в Конгреса след преброяването през 2020 г. поради намаляващото население на щата.

Роден съм в Паркърсбърг, Западна Вирджиния, през 1999 г. и с течение на годините гледах все повече и повече хора се борят с решението да останат. По време на детството си бях подложен на тормоз, защото изразих желанието си да живея в Западна Вирджиния, когато порасна. Приятелите и семейството ми – въпреки че не искаха да се преместя – настоятелно ме насърчиха да продължа висшето си образование в WVU, за да мога да си изградя по-добър живот някъде другаде. Днес съм убеден. Не виждам бъдеще за себе си в Западна Вирджиния.

И предвидимо Джий греши; Записването на WVU е отказано. През 2023 г. той достигна дъното от 26 000. Но предположението вече е било вплетено в бюджетното изчисление за WVU, което го е подготвило за провал. Разбира се, бюджетната криза произтича от комбинация от фактори. Някои, като инфлацията и отпадането, предизвикано от пандемия, са непредвидими и извън контрола на администраторите. Други причини, чиито администратори са щедро компенсирани, за да наблюдават, включват процент на завършване, политически промени в Западна Вирджиния, нарастващи лихвени проценти и края на помощта, свързана с COVID. Администрацията да твърди, че е била заслепена от тези проблеми, въпреки че получава високи заплати като държавни служители, за да ги следи и дава още големи пари на консултанти, за да предоставят допълнителни данни, е меко казано объркващо.

За да бъде ясно: Джи не решава структурен проблем. Той не намалява административния излишък. (Студентите настояват администрацията на WVU да бъде изправена пред независим одит.) Човек не може да не се зачуди дали съкращенията не са предизвикани от враждебност към образованието по либерални изкуства, изразена в стерилната неяснота на финансовите съображения. WVU не е първото място, което изпитва това конкретно въздействие на строгите икономии. Rpk Group, консултантска фирма, наета от WVU, преди това е помогнала за съкращаване на академични програми в Канзас и в институции като New Jersey City University, запазвайки и генерирайки приходи предимно за специалности и програми за дипломи, които обслужват технологичната индустрия. В Nation Лиза М. Кориган описва случващото се в WVU като „пробен балон за правене на това другаде“.

Не можем да не съпоставим тези избори с факта, че Западна Вирджиния постоянно се класира като от най-бедните щати на САЩ със среден доход на домакинство от 50 884 долара и ниво на бедност от 16,8 процента. Студенти от Западна Вирджиния, онези, които безспорно се оказаха най-строгите, любознателни и отдадени връстници, които срещнах по време на студентската си кариера, често споделяха един с друг съвети за справяне с бедността в кампуса на WVU. Не е необичайно студентите да работят на ниски заплати без облаги за работодателя. Много от нас се бореха да си позволят да живеят в Моргантаун, едно от най-скъпите места за живеене в щата, без федерална финансова помощ. Почти всички най-близки до мен отговаряха на изискванията за допустимост на SNAP за купони за храна.

Междувременно миналите назначения на Джи в американските университети приключиха на фона на противоречия, които той предизвика чрез прилагане на намаления на академичните програми. Неговият отчет за разходите в OSU разкрива, че университетът е похарчил 7,7 милиона долара за разходите на Джи, почти равно на заплатата му от 8,6 милиона долара. Когато беше президент на Браун, университетът похарчи 3 милиона долара за ремонт на дома му. Под негов надзор като канцлер във Вандербилт Вандербилт похарчи 6 милиона долара за реновиране на имението, в което Джий живееше; Джий също получи 700 000 долара за организиране на социални събития.

Контрастът между начина на живот, загатнат от тези големи числа, и начина, по който се борят студентите в WVU, не остава незабелязан в кампуса. WVU поддържа най-голямата здравна система в щата и е най-големият частен работодател в Западна Вирджиния. Като получател на Medicaid, подкрепях други студенти, нуждаещи се от достъп до здравни грижи, включително им помагах да кандидатстват. По време на моя мандат като сенатор в Асоциацията на студентското правителство на WVU, студентските лидери често споделяха разочарованието си един с друг относно достъпа на Gee до безплатно здравеопазване чрез WVU.

Между 2010 г. и 2023 г. администрацията на WVU извърши мащабно ново строителство инициативи и ремонти, насочени към разширяване на присъствието в кампуса, както Дан Бауман описва подробно в Хрониката на висшето образование. Голяма част от това, включително различни сгради за Колежа по бизнес и икономика, Колежа по физически дейности и спортни науки, селскостопански науки и напреднали инженерни изследвания, беше финансирано чрез дълг и частно-публични партньорства.

I наблюдаваше как година след година изникват нови сгради, създавайки зловещ оттенък в кампуса, докато все повече и повече студенти изчезват. Приятелите ми и аз бяхме особено обезпокоени от величието на Reynolds Hall, която отвори врати през есента на 2022 г. Рейнолдс Хол струваше 100 милиона долара за изграждане. Кръстен е на възпитаника Робърт „Боб“ Рейнолдс, който дари 10 милиона долара за проекта и сега е член на Управителния съвет на WVU. Това е бордът, който гласува дали да одобри тези мащабни съкращения на програмата. Поддържам притесненията на студентите, когато казвам, че управителните съвети на държавните университети трябва да бъдат демократични органи, а не елитни бюрократични институции.

Студентите и преподавателите от Западна Вирджиния не избират своите програми и специалности във вакуум. Днес аз съм трудов историк и изучавам експлоатацията на чернокожите от въглищната промишленост на Западна Вирджиния. Проучването ми ме доведе до откриването на Службата за разширяване на минното дело на Щатския колеж в Западна Вирджиния, която предоставяше обучение в мобилна класна стая на селските общности на Черна Западна Вирджиния. Тази програма е създадена през 1937 г. и е прекратена през 1957 г. с акт на щатското законодателно събрание в името на интеграцията, изоставяйки чернокожите жители на Западна Вирджиния, които имат най-голям потенциал да се възползват от образованието. Почти всички записи, разказващи за съществуването му, бяха прехвърлени в библиотеката на WVU, докато не беше наредено да бъдат унищожени през 1971 г., като служители твърдяха, че документите представляват опасност от пожар.

Политическият елит на Западна Вирджиния има дългогодишен интерес в отказа на хора като мен достъп до висше образование. Загубата на академична свобода се разпростира както върху капацитета на студентите, така и на преподавателите да говорят за бюджетните съкращения. Настоящ студент заяви при условие за анонимност: „Студенти като мен не могат да си позволят да отидат никъде другаде. Не мога да получа такова образование никъде другаде в щата. Администрацията ми казва, че имам право да науча само това, което те решат да не прекъсват.“

Бивш член на Асоциацията на студентското правителство на WVU също изрази анонимно: „Аз съм студентски лидер и аз не знам какво мога и какво не мога да кажа. [Администрацията на WVU] засяга бъдещето ми в Западна Вирджиния и това е всичко, което някога съм имал.“ За студентите е трудно да прочетат неотдавнашното съобщение на администрацията, че „следващият елемент за преглед в академичната трансформация ще бъдат повече от 450 организации, които подкрепят студентския живот“ като нещо различно от слабо завоалирана заплаха.

Тези коментари говорят за смразяващия ефект, който действията на WVU са имали върху разговора в кампуса за тези промени. На фона на възможността за по-нататъшни бюджетни съкращения, WVU също така изисква от всички преподаватели да се ангажират да „приемат и насърчават промяната, която е за по-доброто“ и „да избягват поведение, което се отразява неблагоприятно на имиджа на университета“ – изискване, което Фондацията за Individual Rights and Expression описва като „противоконституционно неясен“.

Ако академичните предложения, подлежащи на уволнение, отсъстваха във WVU през 2017 г., първата ми надежда щеше да е да напусна Западна Вирджиния и да се запиша в университет, който автентично ценени свободни изкуства и глобална готовност. По онова време това беше вариант, за който можех само да мечтая. Но съм уверен, че амбициозни студенти като мен ще измислят начини да посещават университет другаде, ако могат да си го позволят.

Това може би е грозната истина, която научаваме чрез спора за бюджета на WVU: Гордън Джи планира да се пенсионира през 2025 г. Не се съмнявам, че внуците му ще се възползват от частно образование, подобно на неговото, състоящо се от задълбочено образование по либерални изкуства с достъп до предмети, които сега са все по-запазени за елита, като математика и чужди езици. Те ще имат избор между кариери в областта на изкуствата, хуманитарните науки, правителството, финансите, сигурността, дипломацията, бизнеса или технологиите. Тези, които решават какво си струва да учат, какво си струва да преподават, какво се счита за „структурен дефицит“, никога няма да поемат тежестта на собствения си избор.

Жителите на Западна Вирджиния, хванати в лапите на икономическите трудности, се оказват безмилостно приковани към състояние, което повечето не могат да си позволят да изоставят, оставени да понесат цялата тежест на мъчителните решения на администрацията на WVU. Ще учим само предмети, съобразени с предпочитанията на богатите, водени от техните финансови мотиви. Ще работим за олигарсите до края на живота си, точно както нашите родители и баби и дядовци са правили за световната въгледобивна индустрия. Ще продължим да трупаме невъобразими богатства за привилегирования елит на нацията до последния си дъх и ще намерим своето място за почивка в неукрасени картонени ковчези под земята на Западна Вирджиния. , които биха били отлични в рамките на просторен и интелектуално съгласуван университет, само ще намират за все по-труден достъп до пътища за социална и икономическа мобилност.

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР