Универсално здравно покритие - това е мотото на Световния ден

...
Универсално здравно покритие - това е мотото на Световния ден
Коментари Харесай

Здравни грижи за всички - цел на СЗО и апел към държавните лидери

Универсално здравно покрити е - това е мотото на Световния ден на здравето през 2018 година Това значи до здравно обслужване и лекуване да имат всички хора, без значение от финансовите благоприятни условия и усложнения.

Такава е задачата на Световната здравна организация (СЗО) и интернационалните здравни специалисти.

Въпреки впечатляващия прогрес в европейския район на СЗО даже и най-напредналите страни не съумяват да защитят жителите си от финансови компликации, породени от неофициални заплащания за здравни грижи, а най-тежкото задължение пада върху бедните и уязвими хора - споделя в послание доктор Жужана Якъб – районен шеф на СЗО за Европа. И акцентира, че здравето не би трябвало да е разкош, с който се употребяват привилегированите.

По последни данни неофициалните доплащания на семействата в България  доближават 44,2% - и несъмнено сме над междинните стойности за Европейския район на СЗО. По наднормено тегло и затлъстяване сме съпоставими с множеството европейци, само че се оказва, че българите пият алкохол и пушат повече – означи доктор Скендер Сила - началник на офиса на СЗО в България.

Стремежът на специалистите е неофициалните доплащания за здравни услуги да се сведат до 15%. Д-р Сила даде обещание:

Ще доведем най-хубавите здравни експерти и финансисти, с цел да работят с Министерство на здравеопазването и всички други структури, за възстановяване и усъвършенстване на системата в България. 

Председателят на парламентарната Комисия по опазването на здравето доктор Даниела Дариткова подсети, че в Световния ден на здравето у нас честват и медицинските служащи и ги поздрави за техния човечен труд. Тя обаче означи, че 2 години след измененията в Закона за здравното обезпечаване неосигурените още веднъж са се нараснали до над 700 хиляди.

Чуйте повече по тематиката в репортажа, в навечерието на 7 април – Световния ден на здравето.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР