United Group (собственикът на Виваком) ще продаде 100% от пасивната

...
United Group (собственикът на Виваком) ще продаде 100% от пасивната
Коментари Харесай

Собственикът на Виваком продава телекомуникационните си кули в България

United Group (собственикът на Виваком) ще продаде 100% от пасивната инфраструктура на мобилните си мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно сдружение на саудитската компания stc Group, основана в Риад.

Тази пасивна инфраструктура, която се състои от над 4800 кули, се прави оценка на 1,22 милиарда евро без заеми и парични средства. Цената ще бъде напълно платена с пари и съставлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди налози, лихви, обезценка, след лизинг). Купувачът и продавачът са се договорили United Group да продължи да употребява инфраструктурата и след договорката при избрани условия. Като част от 20-годишното рамково съглашение за услуги с United Group, TAWAL ще разположи над 2000 спомагателни споделени обекта (кули), като в същото време ще се поддържат и уголемяват връзките за взаимно разполагане с други мобилни мрежови оператори, което ще разреши на stc Group да подтиква цифровата промяна.

Подобни продажби на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи са настояща наклонност в бранша в Европа и по света. Приходите от договорката ще разрешат на United Group доста да понижи задлъжнялостта си и ще обезпечи средства за предстоящ напредък. Трансакцията ще помогне на компанията да продължи да влага в мобилната си мрежа, в това число да осъществя проектите си за създаване на близо 2000 нови базови станции през идващите 20 години, се разяснява в прессъобщението.

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен бранш. TAWAL е най-големият снабдител на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и има портфейл от над 16 000 мобилни кули.

През последните три години United Group е дейна като мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири активността си на още няколко постоянни европейски пазари, като направи съществени вложения в Гърция, България и Хърватия. Тя ръководи необятно портфолио от активи, включващи мобилни и закрепени интернет услуги, малките екрани, онлайн и печатни медии.

„ Много сме щастливи, че постигнахме това съглашение, което ще ни разреши да се оправим решително с световните макроикономически провокации. Това съдействие ще поддържа задачата ни за непрекъснати ни вложения в фирмите от нашето портфолио, с цел да сме сигурни, че ще останем конкурентни на пазарите. Щастливи сме, че намерихме мощен сътрудник в лицето на TAWAL и ще търсим още благоприятни условия да работим с тях, до момента в който те уголемяват наличието си в Европа “, разяснява Виктория Боклаг, основен изпълнителен шеф на United Group, представена в прессъобщението.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР