Унищожителният провал на израелските разузнавателни служби да предскажат смъртоносното нахлуване

...
Унищожителният провал на израелските разузнавателни служби да предскажат смъртоносното нахлуване
Коментари Харесай

Експертите казват, че израелското разузнаване „напълно погрешно е разбрало Хамас“

Унищожителният неуспех на израелските разследващи служби да предскажат смъртоносното навлизане на Хамас произтича от цялостното недоумение на въоръжените групировки, споделиха специалисти.

Израел беше изцяло сюрпризиран рано в събота сутринта, когато Хамас изстреля хиляди ракети от линията Газа по страната, до момента в който повече от хиляда бойци убиха стотици хора и взеха минимум 100 заложници.

Израелски бойци се впусна в яростни борби с бунтовниците, укрити в южните общности, до момента в който военновъздушните сили започнаха да нанасят удари по стратегически цели в Газа.

До понеделник сутринта формалните оценки демонстрират, че броят на убитите израелски цивилни и бойци е над 700, голяма жертва за страна с по-малко от 10 милиона души.

„ Това е голям неуспех на разследващата система и военния уред на юг “, сподели пенсионираният боен военачалник Яков Амидрор, който е бил консултант по националната сигурност на Израел през 2011-2013 година

Но с изключение на оперативния неуспех на Израел прехвалените разследващи служби да открият добре проведената офанзива и неспособността на армията да я блокира, по-широкият взор на Израел против Хамас беше изцяло неправилен, сподели Амидрор.

„ Направихме голяма неточност, в това число и аз, като вярвахме, че една терористична организация може да промени неговата ДНК ", сподели той пред публицисти.

" Чухме от нашите другари по света, че се държат по-отговорно, и го повярвахме в нашата нелепост, " сподели Амидрор, понастоящем старши помощник в Йерусалимския институт за тактика и сигурност.

„ Безпрецедентна “ въздържаност

Хамас се счита за терористична група от Израел, Съединените щати и Европейския съюз.

Групировката управлява бедната линия Газа, откогато прогони лоялните на Палестинският президент Махмуд Абас през 2007 година, две години откакто Израел се отдръпна оттова.

Създадена през 1987 година от група бойци, близки до организацията Мюсюлмански братя, нейната харта приканва за ислямска страна в палестинските територии и групата сътвори стратегии за помощ фокусирани върху обществените учебни заведения.

Изненадващата офанзива на Хамас е „ исторически неуспех “ за израелските разследващи служби

Преди нападението в събота Израел е водил четири войни с бойци от Газа, последната през 2021.

Тези войни бяха белязани от опустошителни въздушни удари, защото Израел се опитваше да унищожи военния потенциал на Хамас, до момента в който екстремистите засипваха ракети през границата.

В опит да завоюва малко мир, Израел неотдавна усили работата и търговски разрешителни за жителите на Газа, с към 18 500 служащи, осигуряващи обилни приходи на гъсто популации крайбрежен анклав, където към половината от популацията е безработно.

Израел вярваше, че икономическите тласъци, съчетани с имплицитната опасност от военна мощ, са предиздвикали Хамас да загуби апетита си за принуждение.

По-рано този месец съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби сподели, че през последните две години Хамас не е инициирала изстрелвания на ракети като част от решението си да ограничи насилието си по " невиждан " метод.

„ Хамас е доста въздържан и схваща смисъла на по-нататъшното непокорство “, сподели той в изявление за армейско радио на 1 октомври.

„ Писане на стената “

До Майкъл Милщейн, началник на Форума за палестински проучвания в Даянския център на университета в Тел Авив, сходни забележки демонстрират, че „ ние изцяло неправилно сме разбрали Хамас “.

„ Идеята за стопански тласъци, които биха понижили мотивацията на Хамас за гнет и даже биха предиздвикали обществеността да се опълчи тотално рухна ", сподели той пред AFP.

" Имате работа с радикална, идеологическа организация. Наистина ли мислите, че можете да купите тяхната идеология? Огънете я? Това е цялостно неразбирателство и евентуално включва пожелателно мислене. < p> " Докато вярвахме, че коренно тяло, което поема властта, последователно става умерено, те набираха мощ и подготвяха идващия стадий от войната си. "

Милщейн, пенсиониран офицер от разузнаването, който беше консултант на COGAT, израелската защита орган, отговарящ за палестинските цивилни въпроси, сподели, че управлението на Хамас е изповядвало обществено желанието си да извърши нахлуване тъкмо като съботното.

„ Операцията беше планувана за близо година, което е необикновено, тъй като това е година, в която Израел продължи да усилва броя на разрешителните за работа и отстъпките ", сподели той.

" Израелската идея беше, че Хамас не желае ескалация, " сподели Милщайн.

" Написаното беше на стената. Те просто не желаеха да повярват, че това е истина. "

Ръководството на Израел бързо уточни, че пенито е паднало.

В събота министърът на защитата на Израел Йоав Галант сподели, че когато е бил началник на южното военно командване през 2009 година той искаше да " счупи врата " на Хамас, само че беше спрян от политическия ешелон.

Сега, като индивидът, който дружно с премиера Бенямин Нетаняху дефинира хода на войната, Галант към този момент не беше обект на ограничавания. 

„ Ние ще променим действителността на място в Газа “, зарече се той.

„ Това, което беше преди, към този момент няма да го има. “

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР