Унищожените дюни на къмпинг Смокиня край Созопол са от близо

...
Унищожените дюни на къмпинг Смокиня край Созопол са от близо
Коментари Харесай

100 години ще са нужни да се възстановят разрушените дюни край Смокиня

Унищожените дюни на къмпинг " Смокиня " край Созопол са от близо 100 години. Какъвто и да е размерът на унищожената естествена забележителност, тези дюни няма да забележим повече. Биха могли да се появят след още 100 години. Това обявиха експерти от бургаската екоинспекция, представени от " 24 часа ".

Изравнените със земята естествени формирания се намират в предпазена територия " Природна забележителност Пясъчни дюни ", околност Каваци, която законът пази от 1984 година Геодезическо замерване демонстрира, че унищожените дюни напълно попадат в концесионната територия на плажа. Проверката бе направена от екоинспекцията в наличието на Иван Иванов, представител на компанията собственик " Черноморска брегова група " ООД.

Точният размер на повредената природа ще стане прочут в сряда, когато ще е подготвен отчетът на лицензираните геодезисти. Те бяха поръчани от екоминистерството и Министерството на туризма. Данните за унищожените дюни са спорни, като съгласно едни са заличени към 300 кв. метра, съгласно други - към 2 декара.

" Тези дюни не са от вида зараждащи се, които от вятъра се образуват за по сезон-два ", съобщи шефката на Регионална инспекция за опазване на околната среда инж. Тонка Атанасова. И изрично отхвърли пясъчните могили да са се появили от така наречен роза на ветровете.

" За пясъчните дюни има предупредителни табели още на влизане на плажа, виждат се от основния път и недоумявам с какъв ум тези багеристи против 1000 лева ще тръгнат да ги разорават. Не си ли дават сметка какво унищожават ", сподели Атанасова. Според нея минимум 100 години би трябвало да минат, до момента в който се възстановят дюните, само че няма гаранция.

" “Това е доста конвенционален интервал, зависи от доста фактори и няма по какъв начин да се каже с акуратност. Може и изобщо да не се възстановят, да не приказваме, че няма да са в същия тип ", разяснява Атанасова.

За всеки случай обаче екоинспекцията щяла да излезе с наставление до концесионера да засипе част от разстлания пясък на мястото на разваления сектор.

Единият от арестуваните - Манол Пазвантов, се оказа племенник на кмета на Равадиново Иван Пазвантов, който бе изключил телефона си. Пясъчните формирания се водят бели понтийски дюни, върху тях не може да се строи, да се разполага каравана, кафене или механа, даже плажен чадър.

Инж. Атанасова изясни, че след констатацията, че дюните попадат напълно на територията на плажа, концесионерите също могат да бъдат глобени, макар че не са ги унищожили. Те могат да бъдат осъдени от Министерството на туризма, което е сключило контракта за стопанисването на линията, а те не са я опазили.

Могат да носят и наказателна отговорност, в случай че се потвърди, че са знаели за вандалския акт.

По данни от прокуратурата на този стадий нямало съответни доказателства концесионерът да е знаел какво се случва. Наемателите на плажа настояват, че са били мощно сюрпризирани от видяното. Последно били в къмпинга на Йордановден и всичко било обикновено.

" Концесионерът е длъжен да опазва дюните. Трябва да съблюдава контракта и да не позволява сходни дейности от трети лица ", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя изясни, че в концесионния контракт имало специфична наредба за запазване на дюните. " Затова е значимо да се откри дали е подал сигнал до институциите ", сподели Ангелкова.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда приканиха всички жители да звънят на " зеления " телефон, в случай че станат очевидци на нередности. За абсурда с дюните на плаж " Смокиня " ведомството научило на идващия ден от медиите, а в петък били заличени.

" Ако сигналът беше подаден на момента, можехме незабавно да реагираме и да ги спасим или най-малко да спрем унищожаването им в този размер. Ние не можем да сме на всички места, по тази причина разчитаме на будни жители. Още повече че дюните на “Смокиня ” са били унищожени в работен ден ", сподели инж. Атанасова.

Тя щяла да упорства за пренасяне на всички каравани от терена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР