Унищожаването на горите е сериозен проблем в световен мащаб, който

...
Унищожаването на горите е сериозен проблем в световен мащаб, който
Коментари Харесай

Най-самотното дърво на света

Унищожаването на горите е сериозен проблем в международен мащаб, който визира освен екологията, само че и климата, и живота на всички нас. А до момента в който гледки на обезлесени хълмове не стопират да ни възмущават, на хиляди километри от тук вирее най-самотното дърво на света.

Остров Кембъл се намира на повече от 600 км от континенталната част на Нова Зеландия. Това парче земя в океана има климат, който не е по никакъв начин прелестен за живеене - тук не вали едвам 40 дни в годината, небето е съвсем непрестанно с облаци, духат мощни ветрове, а слънцето грее блестящо едвам 600 часа за 365 дни .

Въпреки неподходящите климатични условия, на острова оцелява 100-годишно дърво от типа ситков смърч , което е записано в книгата с върховете на Гинес като " най-самотното дърво на света ".
 Снимка 479064

Най-близкото друго дърво е на остров на повече от 200 км, а най-близкият смърч е чак в другия завършек на Тихия океан и полукълбото . Освен този представител на типа, на остров Кембъл виреят само разнообразни трайни билки с големи листа, с помощта на които събират колкото се може повече слънчева сила в дните, в които това е допустимо.

Основната тайнственост към смърча е по какъв начин е съумял да се издигне и оцелее цялостен век на място, където поради ветровете не вирее нищо по-високо от няколко десетки сантиметра. А той е малко над девет метра.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Joseph Roberts (@the_limbix) на Яну 7, 2018 в 2:00 PST

Това несъмнено не е и особено място за този тип дървета, които се срещат в обилие в Северноамериканското Тихоокеанско крайбрежие. Смята се, че смърчът е засаден от лорд Ранфъри, генерал-губернатор в Нова Зеландия в интервала сред 1910 и 1920 година
 Манчинеловото дърво, ябълката на гибелта, Карибите и най-опасното дърво на света
Ябълката на гибелта - най-опасното дърво на света

Ужасите, които може да аргументи на всеки доближил го

Той е имал желание да трансформира острова в горско стопанство, само че това явно не се е случило, най-много поради неподходящия климат. Най-вероятно поради него, а и поради обстоятелството, че учените в близката метеорологична станция са го украсявали всяка Коледа, смърчът не е пораснал в нормалната си форма - прав и висок до 60 метра, а се е трансформирал в кичестото сходство на карфиол , както се майтапят локалните, написа Daily Mail.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР