Уникалното Световно първенство през 2030 г. ще се играе в

...
Уникалното Световно първенство през 2030 г. ще се играе в
Коментари Харесай

Домакините на Световното първенство по футбол през 2030 г. идват от Европа, Африка и Южна Америка

Уникалното Световно състезание през 2030 година ще се играе в Европа и Африка с изненадващо прибавяне на Южна Америка към договорката, която разрешава мъжкият футболен шампионат да стартира с празненство за 100-ия рожден ден в Уругвай.

ФИФА реализира съглашение в сряда сред континенталните водачи на футбола да одобри единствено един претендент за хазаин на шампионата през 2030 година, заяви управителният орган на спорта.

Кандидатурата Испания-Португалия набъбна, с цел да добави Мароко тази година и в този момент включва и дълготрайни съперници в наддаването Аржентина, Парагвай и Уругвай.

Ключова стръв на невиждания план на три континента е опцията да бъде открит в уругвайската столица Монтевидео, където стадион Сентенарио беше хазаин на първия край на Световното състезание през 1930 година

„ The Стогодишнината на Световната купа не може да бъде надалеч от Южна Америка, където всичко стартира ", сподели Алехандро Домингес, президент на южноамериканската футболна организация CONMEBOL. " Световната купа през 2030 година ще се играе на три континента. "

Консенсусът, реализиран от в миналото съперничещи си футболни континенти, също разреши на ФИФА да форсира откриването на състезанието за кандидатстване за Световната купа през 2034 година, стеснен до федерации-членки от Азия и Океания.

Саудитска Арабия се е насочила към изданието през 2034 година и Австралия също се интересува след сполучливото взаимно домакинство на Световното състезание за дами тази година с Нова Зеландия. Така или другояче шампионатът през 2034 година съвсем несъмнено ще се играе през ноември и декември — като миналогодишното Световно състезание в Катар.

Приемането от Съвета на ФИФА на единна кандидатура за 2030 година към момента се нуждае от публично утвърждение идната година на среща на 211-те федерации-членки. Това би трябвало да е единствено условност.

„ През 2030 година ще имаме неповторим световен отпечатък, три континента — Африка, Европа и Южна Америка — шест страни — Аржентина, Мароко, Парагвай, Португалия, Испания и Уругвай — приветстващи и сплотяващи света, до момента в който честваме дружно красивата игра, стогодишнината и Световната купа на ФИФА “, сподели президентът на ФИФА Джани Инфантино в изказване.

Турнирът с 48 тима и 104 мача, плануван за юни-юли 2030 година, е плануван да стартира с игри в Уругвай, Аржентина и Парагвай, преди действието да се реалокира в главните народи домакини Испания, Португалия и Мароко. Това включва невиждано количество пътувания през дистанции и часови зони.

Кандидатурата за домакинство на Южна Америка беше рекламирана след Световното състезание през 2018 година в Русия и включваше Чили, което не беше упоменато в сряда.

Украйна също беше отпадна, откакто беше прибавен към европейската кандидатура преди година на конференция в централата на УЕФА в Швейцария. Украйна обаче не беше упомената в формалните мнения по отношение на кандидатурата, подкрепена от УЕФА тази година.

Първото Световно състезание за мъже с 48 тима ще бъде хазаин през 2026 година от Съединените щати, Канада и Мексико.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР