Уникални карти на българските земи от преди и след разпада

...
Уникални карти на българските земи от преди и след разпада
Коментари Харесай

Невиждани карти на България преди и след Освобождението

Уникални карти на българските земи от преди и след разпада на Османската империя, които показват развиването на българската картография след Освобождението, са събрани в галерия във връзка отбелязването на Световния ден на географските осведомителни системи.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА УНИКАЛНИТЕ КАРТИ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Невижданите карти са предоставени от Военно-географска работа и частни колекционери, а самодейността е на неправителствената организация Географска информационна система Алианс.

„ Архивните карти на България, показват историческото развиване на картографията и на Военно-географската работа, която е основана с декрет на княз Фердинанд на 27 декември 1891 година “, споделя офицер Дочо Николов пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Основната цел на Военно-географската работа, в която офицер Николов работи, е да доставя българската войска с географски и картографски карти, които служат за нейното военно образование.

Също по този начин архивите могат да се употребяват и от всички държавни институции, като се вършат разнообразни разбори от тях.

5 обстоятелството за Независимостта на България, които евентуално не знаете

Ето по какъв начин България посрещна 139 години от Освобождението

В годините преди Освобождение, Османската империя не е разрешавала на никой да има данни за територията ѝ, с цел да не попадне в неверните ръце.

В този интервал само посредством териториална карта е можело да се подхващат военни дейности.

„ Когато стартира разпада на империята в края на 17 в. и началото на 18 в., много картографи съумяват да влязат като пътешественици и вършат карта на българските земи под османска власт.

Тези карти са били австро-унгарски, по тях е изработен проект за руско-турската война през 1877 година “ , изясни офицер Николов.

Първите карти на свободна България са правени от руснаци по време на освободителната война.

След това са предоставени на Княжество България за потребностите на новата българската армия и стопанска система.

Най-голямата съкровищница на България

Историята на един трезор и страж на предишното на днешните български земи

Експозицията съдържа 18 репродукции на карти в интервала от 18-и век до края на 20-и век, в нея са включени и европейски карти на Балканите и Османската империя преди разпада й.

Много от изложените карти са били в частни сбирки и не са излагани обществено до момента.

Изложбата e отворена за всички жители в Capital Fort на бул. Цариградско Шосе №90 до 17-и ноември. Отбелязването на Световен Географска информационна система Ден 2017 ще продължи с интернационална конференция на 15-и ноември в София.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР