Уникална трансплантация на част от бял дроб от жив донор

...
Уникална трансплантация на част от бял дроб от жив донор
Коментари Харесай

Уникална операция в Италия: Трансплантираха бял дроб от жив донор - от баща на син

Уникална трансплантация на част от бял дроб от жив донор е осъществена за първи път в Италия, заяви ТАСС, базирайки се на в. " Република ". Според изданието татко е станал донор на 5-годишния си наследник, който е роден със сериозна патология, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано момчето към този момент е претърпяло трансплантация на на костен мозък, като бащата още веднъж е бил донор.

Операцията може да обезпечи на момчето щастливо детство, което то до момента е прекарвало по лечебни заведения. Трансплантацията е осъществена в болничното заведение " Папа Йоан XXIII " в Бергамо - същата, в която го лекуват от коронавирусна зараза по време на първата вълна на пандемията, обхванала Италия при започване на 2020 година

Операцията, направена във вторник, има малко аналози в Европа. Трансплантация на донорски орган от човек, който не е умрял, към този момент е осъществена в Япония и Съединени американски щати. В Италия обаче това е първият сходен казус.

Интервенцията се е наложила, откакто имунологичната реакция на трансплантирания непознат " материал " под формата на костен мозък е довела до утежняване на общото положение на детето. В резултат на това то е могло да диша единствено благодарение на уред за изкуствена вентилация. Само ден след интервенцията момчето към този момент може да диша независимо. Лекарите обаче избират да изчакат положението му да се стабилизира изцяло, преди да приказват за сполучлива намеса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР