Уникална по рода си пещера, която представлява галерия от скални

...
Уникална по рода си пещера, която представлява галерия от скални
Коментари Харесай

Уникална пещера е скрита в Западните Родопи, пазят местонахождението й в голяма тайна

Уникална по рода си пещера, която съставлява изложба от скални формирания с бисери от минерали, откриха спелеолозите край Ракитово. Пещерата разкрива невиждани до този миг хубости, уверени са тези, които са я видели, само че към този момент пазят в загадка нейното местоположение, с цел да я предпазят от недобросъвестна човешка интервенция. На пещерата преди време се натъкнали геологът Георги Срънчалиев и спелеологът Алексей Жалов, описа Стойчо Зарев от Българското пещерно сдружение. Организацията планува пещерата да бъде употребена от учените за подземна лаборатория и да се вършат научни проучвания. А до тогава тук работят експерти от музея " Земята и хората “, само че ще бъдат поканени и непознати експерти, които да изследват водите и вторичните формирания, написа " Монитор ".

Когато тръгнали да изследват този регион от Родопите родните спелеолози се натъкнали на дребен отвор, който бил едвам видим сред шубраците. Те вземат решение да ревизират какво се крие зад него и останали удивени. След като влизат във вътрешността в изкуствено прокопаната изложба, пред тях се разкрива зашеметяваща панорама. Те виждат пътека от пещерни бисери, а стените и таваните са покрити със снежнобели формирания.

Забележителното е, че единствено за 50 години те са нарастнали дотам. Обикновено се счита, че 1 см се образува за към 100 години. Според спелеолога точно това трансформира мястото в същинска лаборатория за откривателите.

Районът на Западните Родопи над Ракитово е изключително забавен откъм съществуването на пещери, добавя и Ваньо Гьорев, един от създателите на Българското пещерно сдружение и член на Управителния съвет на неправителствената организация. До момента в ракитовско има проучени над 15 пещери, като несъмнено най-интересна си остава „ Лепеница “. Тя е най-голямата и водните елементи в нея имат продължение. Надяваме се тази есен да се събере мощен екип от водолази, който да довърши това проучване и би трябвало по-специална подготовка.

Ракитовският регион е забавен, тъй като там пещерите са в мрамор и както в Ягодина, с тази разлика обаче, че регионът на Ракитово е контактна зона, т.е. има мрамори, които граничат с гранити. Може да не са доста огромни като размери и дълбочина пещерите в региона, само че са изумителни с вторични образувания-с така наречен сталактити и сталагмити, пещерни бисери-този регион е доста плодороден. Последната пещера - нагледно наречена Бисерната-има изключителна плътност на такива формирания. Силна минерализация, която я прави забавна. Може би занапред ще открием и по-сложни, и по-дълбоки системи, надяват се пещерняците и дефинират Ракитово като предпочитан терен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР