Уникална изложба Ахимса или в превод от санскрит - Ненасилие,

...
Уникална изложба Ахимса или в превод от санскрит - Ненасилие,
Коментари Харесай

Ахимса: 40 български художници с изложба срещу агресията

Уникална галерия " Ахимса " или в превод от санскрит - " Ненасилие ", се появи в влиятелната централна столична изложба " Райко Алексиев ", с цел да притегли вниманието на хората към една от най-древните хрумвания и доктрини на индийска земя - толкоз нужна през днешния ден в нашия под напрежение свят.

Експозицията е неповторима, тъй като в честванията на 150-годишния празник от рождението на Махатма Ганди преди няколко години допълнително от 200 страни до момента няма нито една сходна на нашата " Ахимса ". Уникална, тъй като Махатма Ганди е единственият земен човек от нашата цивилизация, победил насилието с ненасилие, обединявайки стотици милиони - махараджи и онеправдани.

В изложбата вземат участие 40 български художници от всички генерации - може би, с цел да продължат дълбоката диря от нашите създатели в българо-индийската непосредственост във времето - на Борис Георгиев, който преди близо 90 години е единственият художник, рисувал Махатма Ганди по време на молитва в неговия ашрам; на такива колоси като Илия Петров, Дечко Узунов, Любен Стоев....и на днешните скулптори - Иван Русев, общоизвестен в Индия като Майстора на индийските пещерни храмови миниатюри и създател на паметника на Махатма Ганди и козичката му, с която през декември 1931-ва година влиза в английския парламент, с цел да води война за индийската независимост; проф. Емил Стоев с две фигури от 80-те на мемориалния комплекс на Ганди, сътворен от повече от 40 статуи от целия свят на крайбрежието на Арабско море на Мумбай; на Георги Чапкънов и други

" Ахимса - Ненасилието е велика тематика. Това не е просто галерия. Това не е галерия, която е формирана от положителни творби на положителни създатели. Това е отборно, групово, взаимно изпитание да се затвърди, да се отбрани една концепция, която сега придобива извънредно значение, изключителна значимост ", уверен е проф. Станислав Памукчиев - художник.

" Съвремениците, всички ние, можем да считаме ненасилието като идея - идея на света, идея на живота. И в този смисъл тази галерия има една доста мощна роля отвън естетическата мярка, към която несъмнено всички ние сме се стремили ", споделя проф. Емил Попов - ваятел.

" Ние сме заобиколени от доста принуждение в обществото, вътрешно и външно. В тези времена би трябвало да обърнем взор обратно към посланието на Махатма Ганди за ненасилие, към посланията на Нелсън Мандела, на Мартин Лутър Кинг... ", съобщи Н. Пр. Санджай Рана - дипломат на Индия в България.

Репортаж: Даниела Кънева / Михаил Врабчев

Цялото изявление на Даниела Кънева с проф. Емил Попов вижте тук:

Цялото изявление на Даниела Кънева с проф. Станислав Памукчиев вижте тук:

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР