Уникална археологическа находка в Стара Загора. При изкопни дейности за

...
Уникална археологическа находка в Стара Загора. При изкопни дейности за
Коментари Харесай

Екип на bTV влезе в уникална гробница, разкрита преди часове


Уникална археологическа находка в Стара Загора. При изкопни действия за замяна на ВиК в центъра на града археолози откриха покрита гробница, датирана от 3-4 век след Христа.

Според специалистите находката е единствена по рода си освен в България, само че и в Югоизточна Европа. За първи път телевизионни камери влязоха навътре в гробницата.

Откритието, на което багерите се натъкнали инцидентно, се оказва същинска сензация - изцяло непокътната гробница с диаметър 10 метра. Куполът също е напълно съхранен.

Камъните върху него са сложени още в античността, с цел да спрат иманярски нападения. Опити да бъде разрушена гробницата е имало даже в древността, тъй като с камъни е затворен и входът. Това единствено потвърждава полезността на находката.

" Шестоъгълна форма почти, оградена отново с такива тухли по свода, което е сигурна индикация, че отворът е юридически за ".

След археолозите - за пръв път екип на bTV влиза в гробницата, разкрита преди броени часове.

Виждаме неповторима структура, която насочва към две версии - заравяне на християнски светец или на знатно семейство.

" Стените вътре са измазани с прекрасен, тънък хоросан се надяваме да има или декорация, или графит, който да ни даде информация кой е заровен вътре ", изясни Петър Калчев, шеф на РИМ-Стара Загора.

В погребалното оборудване са открити монети и златни украшения.

" Този кулоар беше напълнен с тухли и камъни и там имаше една преградна стена, която затваря метода към самото помещение. Това или притежателите, или администрацията на времето на града Августа Траяна ", добави Петър Калчев.

Откритието ще промени цялата зона.

" На това място към този момент няма да има улица, ще има археология, напълно наоколо има подобаваща инфраструктура с в двете посоки придвижване, с цел да не се основава напрежение ", съобщи Милена Желева, заместник-кмет на община Стара Загора.

В града са горди с скъпата находка.

От община Стара Загора споделиха за bTV, че на мястото ще изградят музеен комплекс, отворен за визити.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР