Уникален микрочип ще дава възможност на слепи хора да виждат

...
Уникален микрочип ще дава възможност на слепи хора да виждат
Коментари Харесай

Микрочип позволява на слепи да виждат форми

Уникален микрочип ще дава опция на слепи хора да виждат форми на заобикалящите ги предмети, написа Engadget.

Чипът на Retina Implant се вгради в окото и възвръща способността на пациентите да разграничават разнообразни нюанси на светлина. Пробивът в проучванията на немските учени е бил изработен при последните проби на чипа.

Устройството е основано за да върне лимитираното зрение на хора, чиито кафези на фоторецепторите страдат от разнообразни болести като ретинитис пигментоза.

Откритието на немците пристигна съвсем по същото време, когато американската администрация за храни и медикаменти утвърди Argus II Retinal Prosthesis System – първото в света лекуване за вроденото заболяване, което предизвиква разрушаването на рецепторните кафези в ретината.

За разлика от тази технология обаче, този микрочип улавя до 1 500 пиксела светлина посредством импланта в ретината, а не посредством инсталираната камера. Сигналът се усилва от втора пластина, вградена в кожата зад ухото и се връща назад към биполярните кафези, които към момента са дейни в ретината. Те на собствен ред изпращат облика до мозъка посредством постоянните нервни сигнали. При последните проби на микрочипа 8 от 9 пациенти са видели съществени форми, а трима даже са съумели да разграничат и букви.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР