Уникален медицински случай – жена роди здраво бебе след 30

...
Уникален медицински случай – жена роди здраво бебе след 30
Коментари Харесай

Уникален медицински случай: Жена стана майка след 30 химиотерапии

Уникален медицински случай – жена роди крепко бебе след 30 химиотерапии. Родилката към този момент се възвръща в столичния Майчин дом, оповестява NOVA.

Става дума за млада жена, която през 2005 година е диагностицирана с ходжкинов лимфом (тежко онкологично заболяване). Следват 5 години на лекуване с химиотерапия, лъчетерапия и трансплантация на стволови кафези. А през днешния ден, осем години по-късно, тя към този момент е майка на момиченце.

Бебето Карина, което тежи 3 кг и 100 грама, е едно от десетките, проплакали в Майчин дом през последните дни, само че единственото, пристигнало след неповторима битка.

През 2005 година Анелия се разболява тежко. „ Бях на към 20 години, таман бях приключила. Започна с кашлица, отмалялост, температура, които могат да са признаци на доста неща, само че след изработен скенер се откри, че е лимфом ”, споделя Анелия Димитрова.

Започва дълготрайно лекуване. Още тогава Анелия е сигурна – борбата е освен за нейния живот, само че и за детето, което мечтае да прегърне един ден. „ До края имам 30 курса химиотерапия и две лъчетерапии, които обаче не съумяха да доведат до резултат и се наложи автоложна трансплантация на стволови кафези, която за благополучие е сполучлива ”, изяснява Анелия Димитрова.

От 2010 година Анелия е в ремисия. Но се появяват затруднения, предстоящи след тежката терапия, изяснява националният съветник по акушерство и гинекогогия проф. Асен Николов: „ Такова заболяване е с доста тежки опасности като прогноза и за зачеване ”.

След 6 години опити да забременее, предлагат на Анелия донорска яйцеклетка. Тогава оказва помощ Фондация " Майки за донорство ". Намерили донор и събрали пари за процедурата.

„ Повечето девойки са минали ужасно доста процедури и от време на време се отчайват. Анелия в никакъв случай не е била невярваща, дори имаше доста огромни катаклизми по време на бременността й и когато никой различен не вярваше – единствено тя вярваше ", споделя Виктория Георгиева от Фондация „ Майки за донорството ”.

Въпреки че бебето се развива добре, кръвните индикатори на Анелия се утежняват прогресивно. Появяват се даже подозрения, че заболяването може да се е завърнала.

„ След консултация с всички експерти в България – се приема диагнозата анемия. Последват 5 кръвопреливания. Много огромен триумф на всички медицински екипи и благоприятни условия на българската медицина. Резултатът е крепко прелестно момиченце ”, изяснява проф. Асен Николов.

Според лекарите прогнозите са положителни, до дни Анелия и дъщеричката й ще се приберат вкъщи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР