Уникален компютър помогнал на британците във войната срещу Хитлер. Някои

...
Уникален компютър помогнал на британците във войната срещу Хитлер. Някои
Коментари Харесай

Уникален компютър помогнал на британците във войната срещу Хитлер


Уникален компютър оказал помощ на британците във войната против Хитлер. Някои считат, че „ Колос “ е първият дигитален компютър в историята.
Разузнавателна работа на Англия
GCHQ разгласява незнайни до момента фотоси на суперкомпютър, наименуван „ Колос “, който е бил основан скрито по време на Втората международна война и е оказал помощ на Лондон да разкодира кореспонденцията сред висши нацистки водачи, оповестява БГНЕС.
 Уникален компютър оказал помощ на британците във войната против Хитлер | StandartNews.com
Работата на този компютър е била толкоз добре скрита, че английските разследващи служби не признават публично съществуването му до началото на новия век. Сега обаче GCHQ реши да разкрие повече за решаващото за успеха откритие в чест на неговата 80-годишнина, съобщи Би Би Си.

Прочутият английски академик Алън Тюринг, взел участие в дешифрирането на нацистките известия, кодирани от машината „ Енигма “,
не е взел директно присъединяване в плана „ Колос “.
Разработките на Тюринг спомагат за основаването на суперкомпютъра, само че неговата лична машина за дешифриране е по-скоро електромеханична, в сравнение с електронна, и е основана няколко години по-рано.

Някои считат, че „ Колос “ е първият дигитален компютър в историята. Той се е състоял от 2500 лампи, а устройството е било високо над два метра. За работата и поддръжката на компютъра е била нужна
цяла група квалифицирани инженери.
Ан Кист-Бътлър, началник на английското електронно разузнаване в GCHQ, споделя, че оповестените фотоси демонстрират креативните и техническите старания, които са били нужни за отбраната на Англия от нацистите.
„ Технологичните нововъведения постоянно
са били в основата на работата ни в GCHQ и „ Колос “ е отличен образец за това по какъв начин нашите чиновници ни помогнаха да останем в челните редици на новите технологии, даже в моменти, когато не можехме да ви кажем за това “, споделя Кист-Бътлър.



Първият „ Колос “ стартира да работи при започване на 1944 година Той е конфигуриран в имението Блечли Парк в британското графство Бъкингамшър, където се намира щабът на английските дешифратори.
До края на Втората международна война
английските специалисти основават 10 компютъра, които оказват помощ за дешифрирането на нацистките известия.

Към момента на разгрома на нацистка Германия английските секретни компютри се обслужват от 550 души и съумяват да разшифроват 63 милиона знака от строго секретни нацистки известия.
За да означи годишнината от основаването
на „ Колос “, GCHQ за първи път разгласява и неговите схеми, едно от тайните писма, дешифрирани от компютъра (в него се загатват „ много тревожни указания от Германия “), както и аудиозапис на звуците от работата на машината.
Наред с другите неща „ Колос “ разрешава
на съдружниците да схванат дали Хитлер е повярвал на съзнателно пуснатата погрешна информация, че десантът на войските във Франция през юни 1944 година ще се състои в Кале, а не в Нормандия (както е било в действителност).

Историците считат, че работата на английските компютри е помогнала за по-бързото привършване на войната и
е избавила живота на доста бойци.
Въпреки че работата на суперкомпютъра „ Колос “ и на други сходни на него е оказала доста огромно въздействие върху хода на историята, всички участници в плана са подписали съглашение за неразкриване на информация. То се спазваше толкоз прецизно и съществуването на програмата не се загатваше в учебниците по история
в продължение на съвсем 60 години.
След войната осем от десетте компютъра, които декодират нацистките известия, са унищожени.

На създателя на машината, английския инженер Томи Флауърс, е подредено да съобщи цялата документи за своето откритие на GCHQ.
Британските управляващи дотолкоз
сполучливо резервират съществуването на програмата в загадка, че даже доста години по-късно чиновник на GCHQ, който е работил на един от „ Колосите “ през 60-те години, признава, че не знае нищо за ролята на компютъра във Втората международна война.
Андрю Хърбърт, началник на
надзорния съвет на Националния компютърен музей в Блечли Парк, споделя, че „ Колос “ е значим предходник на актуалния електронен дигитален компютър “.

„ Много от тези, които са работили по „ Колос “ в Блечли Парк, по-късно са изиграли значима роля в английската компютърна промишленост. През следвоенните десетилетия те постоянно са били международни водачи в своята област “, споделя Хърбърт.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР