Уникален български килим краси дома на крал Чарлз III в

...
Уникален български килим краси дома на крал Чарлз III в
Коментари Харесай

Български килими красят едни от най-големите дворци и резиденции в Европа

Уникален български килим краси дома на крал Чарлз III в Уелс. Поръчал си го незабавно след коронацията. Той е дело на майстори от единствената у нас фабрика за тъкани килими. Оказа се, че тя е изработила шедьоврите, които красят замъка Версай, Бъкингамския замък и дома на Мик Джагър. 

Фабриката в град Костандово е измежду дребното в света, които вършат килимите за кралските резиденции във Англия. 27 дами тъкат и килимите за двореца Версай. Там се намира и най-големият стан в Европа. Широк е 8 метра. И на него сега се създава следващият килим за английското кралство.

Крал Чарлз изненадал всички, когато незабавно след коронацията се свързал с българската фабрика и изискал специфична поръчка за дома му в Уелс.

" Изненада всички ни като избра нещо доста семпло. Той не избра тежка класика със стотици цветове, а избра един доста обикновен килим с четири цвята, който в действителност комбинираше в себе си обичайната българска техника - котленска техника и доста характерни уелски цветове, които се взаимстват от пасторала на Уелс ", изясни Надя Парпулова, шеф на фабриката за килими, пред NOVA. 

Осем месеца лишило на тъкачките в Костандово да изработят килима съгласно персоналните стремежи на краля. " Той е от редките хора, които имат очи за детайла и отношение към безконечните неща. Като най-трудното, на което той доста държеше беше едно гълъбово сиво, което ние правихме в продължение на месеци ", добавя Парпулова. 

За 66-годишната Лидия Раданова, която взела участие в изработването на кралския килим, било изключително трогателен миг.  " Ние се гордеем, че и ние с нещо сме съдействали да прославим България. Те са други хора, не са като нас. Ние сме елементарни хора, само че ние с това си изкарваме хляба ", споделя тя. 

Първият килим, с който преди 25 години се отварят вратите им пред кралското семейство, е бил 18 метра за починалата към този момент английска кралица Виктория.

" За лятната резиденция на кралица Виктория. 105 квадрата бяха трите елементи. Ние го направихме с две лица и в този момент след 50 години, като го извърнат отново става чисто нов. Засекли са какъв брой народ са минали през него в границите на тези 7-8 години - 5 милиона и 800 хиляди туристи и не е мръднал ", декларира Нено Парпулов, притежател на фабриката. 

Семейството на Нико се старе да резервира напълно тогавашната атмосфера за ръчно разработване на килими. Правят ги от памук и вълна. " Технологията е от преди 2500 години. Не е променено нищо. И кралят в действителност държи на това и желае да има неща, които са създадени по този метод. Държи на ръчното произвеждане ", добавя Парпулов. 

7500 цвята в разнообразни нюанса могат да бъдат боядисани в килимарския завод. Специална комисия към кралското семейство дава напътствията по какъв начин би трябвало да наподобява дворцовия килим. С дизайна е зает синът на притежателя - артистът Тодор.

" Специална комисия, която дефинира група художници, които възвръщат изчезнали килими по рисунка. Тази рисунка идва при мен. И по-късно на равнище пиксели стартирам обработката на детайлите и цветовете. В следствие тези пиксели става възелът на стана на дамата, която прави ", споделя дизайнерът. 

Освен английското кралско семейство, притежатели на везаните творби от България са холандската кралица Беатрикс, внучката на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, както и някои знакови европейски и задокеански здания. Килимите се употребяват и за фон на известни филми.

" Антъни Хопкинс живее наоколо и доклкото знаем от съдържателката на замъка доста обича да се разхожда в залите с нашите килими и да си пие чай в тях. Други забавни филми, запаметяващи се върху наши килими " Трансформърс " и в този момент сега най-актуалният сериал " Короната “ за живота и историята на английското кралско семейство ", споделя управителката Парпулова. 

Килимите на Нино изцяло дават отговор на английските кралски стандарти. В знак на признателност, новият монарх поканил на среща в Англия българските майстори. " Аз се срещнах с него и той сподели: " Вие сте последните в света и сте обречени да работите докато сте живи ". И ние не стопираме. Продължаваме. Няма по какъв начин ", спомня си той. 

А пред големия стан 66-годишната тъкачка не може да скрие тъгата си, че занаятът умира. " Не върви на добре. Ето виж по какъв начин сме останали, съвсем към този момент дами на възраст, няколко младички. Все се надяваме нека нещо да се завърти колелото - да дойдат младежи да им предадем занаята си, тъй като ние се отиваме, отива си и занаятът ", споделя Лидия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР