Униикалната бивша сграда на БНБ в Пловдив стои заключена и

...
Униикалната бивша сграда на БНБ в Пловдив стои заключена и
Коментари Харесай

Уникалната сграда на БНБ в Пловдив стои под ключ и се руши

Униикалната някогашна постройка на Българска народна банка в Пловдив стои заключена и се разрушава, до момента в който към момента няма решение какво ще се случи с нея.

" Време е за по-сериозен спор за нейното бъдеще. През годините се предлагаха разнородни хрумвания, множеството нахвърлени на момента, без сериозен разбор. Такива като обреден дом, филиал на Археологическия музей и други Но съществено допитване по този начин и не е правено ", споделя някогашният кмет и градски водач на ГЕРБ Иван Тотев.

По думите му на идващото съвещание на общинския съвет на 10 ноември ГЕРБ ще внесе предложение общината да отпусне средства за осъществяване на конкурс за функционалното потребление на постройката.

" Пловдив има потребност от своята представителна постройка ", безапелационен е той.

На 15 септември при тържественото отбелязване на 140 година от основаването на Археологическия музей шефът доцент Костадин Кисьов насочи благопожелание в идващите 5 година някогашната постройка на Българска народна банка да се трансформира в експозиция. Думите му бяха посрещнати с овации.
Настоящият градоначалник Здравко Димитров счита за неудачна концепцията градската администрация да се реалокира в парцела на ул. " Райко Даскалов ".

" Най-подходящ е за археологически музей ", сподели преди година той, до момента в който развеждаше публицисти в трезорите.

" Няма да е неприятно музеят да има още една постройка. Но за преустройството й без държавна финансова интервенция няма по какъв начин да стане ", сподели тогава кметът.

Цялата постройка е с обща повърхност 4266 кв. метра, а от 1985 година е оповестена за монумент на културата. Това прави извънредно мъчно реставрацията й, защото за забиването на всеки гвоздей ще е нужно координиране, което е съпроводено с тежки и мудни процедури.
Бившата постройка на Българска народна банка е проектирана от швейцарския проектант Яков Майер през 1905 година Пусната е в употреба четири години по-късно. И от този момент не е сменяла предназначението си.
От 2013 година тя е дарена на община Пловдив.

На партера е ситуиран тогавашният паричен салон с гишета. От таваните висят 16 тежки полилея, всеки един с по 10 лампи, завършени като чаши. Масивни дървени маси, шкафове и железни каси не са помръднати. В някои от чекмеджетата още стоят старите ленти за сметачните машини. Старинен часовник, " облечен " в дървен обков със " замръзнали " стрелки, се извисява над входа на салона.

Една от касите е толкоз тежка, че не е местена и сантиметър, откогато е сложена през 1909 година " С такова желязо са правени танковете ", установи кметът. И опита да отвори вратата. Според него толкоз е тежка, че жена не може да го направи, тъй като се изисква огромна мощ. Произведена е от немската компания " Панцер ". " Не се знае какъв брой тона тежи. Само кран може да я реалокира ", разяснява още Зико.

От паричния салон по стръмни стълби се слиза в подземието, където са ситуирани три големи трезора. Това в действителност е едно от най-любопитните места на постройката. " Тази голяма и тежка врата не е ремонтирана, откогато е сложена. И механизмът й работи безотказно ", изрича Димитров и с все мощ я отваря. Трезорът е със сводести тавани и пространства, отделени с дебели железни решетки. Вторият трезор е от 1929 година, когато е достроена постройката. Всеки от " бункерите " за запазване на пари е с друга величина.

На горните два етажа са ситуирани канцеларии с дървени ламперии, прокъсани балатуми и провиснали кабели.
 
 
 
 
 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР