Униформени служители са нахлули в жилището на хакера Кристиян Бойков

...
Униформени служители са нахлули в жилището на хакера Кристиян Бойков
Коментари Харесай

Претарашиха жилището на хакера Кристиян в Пловдив

Униформени чиновници са нахлули в жилището на хакера Кристиян Бойков в Пловдив и квартирата му в София. Офисът на компанията, в която Кристиян работи като специалист по киберсигурност, също е бил претарашен от чиновници на Министерство на вътрешните работи. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 мобилни телефона. Назначени са механически и компютърни експертизи, все още се разпитват очевидци.

20-годишният юноша е бил задържан през вчерашния ден на работното си място във компанията „ TAD GROUP ” и е арестуван в ареста. Днес той получи обвиняване за кибер закононарушение – за това, че непозволено копирал компютърни данни от сървър на Национална агенция за приходите, като действието е осъществено против осведомителна система, която е част от сериозната инфраструктура. Законът планува наказване „ отнемане от независимост “ от пет до осем години и санкция до 10 хиляди лв.. С разпореждане на прокуратурата, Кристиян ще прекара зад решетките до 72 часа

Как е бил арестуван?

Със случая незабавно са се захванали специалисти от отдел „ Киберпрестъпност “ в Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ към Министерство на вътрешните работи. Те са поискали помощ от „ Информационно обслужване “ АД. В хода на следствието е било открито, че в един от файловете, публикувани до медиите, са налични данни за съответния компютър (уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла). След малко изследване и търсене, униформените са влезнали в дирите на Кристиян.

Какво съдържа файлът?

Файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и непознати жители и търговски сдружения, включително три имена, ЕГН на български жители, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни заявления получени в Национална агенция за приходите от други институции в България по интернационалния продан на информация в осведомителната система VAT REFUND, употребена от Национална агенция за приходите, съхранявана в сървър на Национална агенция за приходите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР