Униформени и цивилни полицаи ще следят за съмнителни лица и

...
Униформени и цивилни полицаи ще следят за съмнителни лица и
Коментари Харесай

Мащабна полицейска акция в цяла България по Великден

Униформени и цивилни служители на реда ще наблюдават за съмнителни лица и хора от престъпния контингент, решили да извършат домови обири по време на великденските празници. Това заяви за „ Монитор “ контрольор Росен Белишки от отдел „ Криминална полиция “ към Главна дирекция „ Национална полиция “.

По думите му сходни акции се вършат непрекъснато, само че тази ще е изключително съсредоточена върху този тип закононарушение против собствеността заради разбори от предни години. Те демонстрират растеж на домовите обири по празниците, защото тогава доста хора избират да пътуват - за екскурзия или с цел да отбележат деня със своите близки.

„ Немалко служители на реда ще работят по празниците, тъй че всеки, решил да прави закононарушение, би трябвало да има едно мислено. Ако предприеме противозаконни дейности, най-вероятно ще чества в ареста разяснява Белишки. През годините се следи наклонността домовите обири да понижават доста.

Това се дължи основно на все множеството полицейски акции, съсредоточени в битката против тези закононарушения. Органите на реда непрекъснато разрушават банди, които припечелват от противозаконната активност. Повечето от тях прекарват и години в пандиза, което работи превантивно и отхвърля възможни мераклии за лесни пари.

През първите 3 месеца на 2021 година в полицията са регистрирани 1040 домови обири спрямо 1468 през същия интервал на предходната година. Тези данни бележат спад на това закононарушение с близо 30% през първото тримесечие на т.г. Разкриваемостта пък за сметка на това е скочила доста - от 22% през януари-март 2020 година на 28.37% през януари-март 2021 година

1521 обири са регистрирани в полицията в Пловдив за миналата 2020 година, сочи информация на „ Монитор “. Това прави 24% от всички регистрирани похищения и 68% от закононарушенията срещу собствеността в регионалния център и района. Но пък и хванатите нарушители са повече, регистрират криминалистите от града на тепетата. 38% е разкриваемостта на този тип похищения върху персоналните движимости на жителите.

Заради Коронавирус епидемията осъществените обири през 2020 година са с към 300 по-малко от тези през миналата година. През 2019 година записаните обири в Пловдив и околията са били 1821, а единствено година по-рано са били 2184. Основното, което наблюдават кражбарите, както на диалект биват наричани в полицейските среди хората, които влизат в непознати домове и крадат движимости, е по кое време жилището е свободно от жителите си.

Това става и посредством обществените медии, където отишлите на отмора притежатели обичат да качват фотоси. Другият вид е посредством дебнене на графика на жителите и в случай че те съблюдават в делнични дни строго избрани часове на излизане и прибиране у дома, нарушителите се възползват.

Варна държи второто място по домови обири след столицата, като морският град е изключително прелъстителен за гастрольори от цялата страна през дейния летен туристически сезон. Тогава крадци нахлуват в домове, вили и хотели, като прескачат през терасите, употребяват забравени или откраднати ключове или оставени отвътре на незаключената врата.

Крадците стават все по-изобретателни, а техниките, с които проникват в дома ни - все по-безшумни и деликатни, предизвестяват криминалисти. Повечето кражби в жилищата се правят в интервала сред 8 и 11 часа преди обед, когато по-малко хора са си у дома, или в дребните часове на нощта, до момента в който стопаните спят най-дълбок сън.

Жилището се следи най-малко 3-4 дни, а на крадците са нужни 4-5 минути, с цел да влязат в набелязания дом и да отмъкнат най-ценното. През 2020 година на територията на ОД на МВР-Варна са регистрирани общо 5880 престъпни закононарушения.

От тях кражбите са общо 3076 и бележат спад от 269 при 3345 за миналата година. Делът на най-масовия тип похищения - кражбите на имущество, е 52,3 на 100, а снижението в броя им е 8 на 100. Разкриваемостта при всички обири е общо е 25,1%, а единствено на домовите обири - 33,7%.

И в Бургас от началото на пандемията се следи трайна наклонност към осезателен спад на домовите обири, която продължава и все още. Според криминалисти повода е, че доста от хората стоят по домовете си или прекарват доста по-голяма част от времето си вкъщи.

Те изричат и съмнение, че е прекомерно евентуално крадците да се опасяват от заразяване поради общоизвестния факт, че доста от хората са заболели от Коронавирус и са евентуално заразни.

Броят на ограбените домове в бюлетина на полицията в Стара Загора пък на процедура е една десета от „ навестените “, безапелационни са служителите на реда. Причината е, че обирите стават известни много по-късно заради отсъствието на притежателите от обитаемоте места. Мнозина пък безусловно „ преглъщали “ вредата поради дълго продължаващите досъдебни производства.

Последният подобен, проточил се във времето случай, е откраднати през лятото на м.г. 4 велосипеда от два адреса в Казанлък на обща стойност 3500 лева и разкриването на причинителя -19-годишния Карло Куртев, едвам на 14 април т.г., откакто младежът е бил разгласен за търсене поради дръзка кражба на кутия с дарения за нуждаеща се от лекуване в чужбина 39-годишна казанлъчанка.

Най-често жертва на домашни кражби са жителите на дребните селища, само че не липсват и тъжби от общинските центрове и регионалния град.

Въпреки по-малкото обири и множеството хванати бандити от полицията предизвестяват жителите да бъдат извънредно деликатни в опазването на дома си. Ключово е да се влага в качествени заключващи механизми и солидни порти. Касовите брави са като детска игра за апашите и е значимо те да бъдат сменени с по-надеждни.

Всичко, което даже единствено забавя крадеца, е потребно - това може да е резе, сложено на вътрешната част на вратата, домашно направени пръти или тръби, които да промушваме, преди да заключим, и всевъзможни други съоръжения, налични на пазара. Важно е и да се обърне внимание на PVC дограмите в дома, в случай че жилището е на невисок етаж в блока.

Те се огъват доста елементарно от крадците, решили да влязат с щурм. Търговците оферират доста варианти за антивзломна отбрана на разнообразни цени за дограма или балконски порти. Освен това искащите да обезопасят дома си могат да инсталират желязна решетка пред прозореца си или да влагат в качествена дървена дограма, която не може да бъде огъната, а разбиването ѝ е мъчно.

За да бъдат предпазени от нападения на апашите, хората би трябвало също да не разгласяват, преди да пътуват, и да бъдат по-обрани в публикуването на персонална информация и фотоси от екскурзии в обществените мрежи, безапелационни са от Министерство на вътрешните работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР