Унгарското въстание от 1956 г. е спонтанен революционен бунт срещу

...
Унгарското въстание от 1956 г. е спонтанен революционен бунт срещу
Коментари Харесай

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария

Унгарското въстание от 1956 година е импровизиран революционен протест против държавното управление на Унгарската национална република и неговата просъветска политика. Въстанието продължава от 23 октомври до 10 ноември 1956 година

То стартира като студентска проява, към която се причисляват хиляди жители, до момента в който тя минава през центъра на Будапеща на път към постройката на Народното събрание. Студентска делегация, която пробва да влезе в постройката на радиото, с цел да излъчи настояванията си, е арестувана. Когато болшинството на открито изисква тя да бъде пусната, против него стартира пукотевица от силите на държавната сигурност вътре в постройката. Новините се популяризират бързо, а с тях насилието и безредиците в столицата.

Бунтът бързо се популяризира в цяла Унгария и държавното управление пада. Хиляди се провеждат в опълчения и стартират пердах със силите на държавна сигурност. Просъветско настроени комунисти и полицейски чиновници постоянно са екзекутирани или затваряни, като от пандизите са пускани и въоръжавани пандизчии. Импровизирани препоръки изземват контрола над общините от ръководещата Унгарска работническа национална партия и слагат политически претенции. Новото държавно управление официално разпуска полицията на държавна сигурност, афишира предпочитание да се изтегли от Варшавския контракт и дава обещание да организира нови свободни избори. До края на октомври боевете съвсем завършват и естествената конюнктура стартира да се възвръща. След като афишира подготвеност да изтегли руските войски от Унгария, Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз трансформира решението си и се приготвя за смазване на революцията. На 4 ноември забележителен брой руски войски нахлуват в Будапеща и в други региони на страната. Унгарската опозиция продължава до 10 ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР