Унгарското правителство ще поиска извънредното положение в страната да се

...
Унгарското правителство ще поиска извънредното положение в страната да се
Коментари Харесай

Орбан поиска извънредното положение да стане безсрочно

Унгарското държавно управление ще изиска изключителното състояние в страната да се удължи за неустановен период - това гласи законопроект, пратен в Народното събрание от министъра на правораздаването Юдит Врага. Текстът планува и 5 години затвор за хората, които пречат на ограниченията срещу разпространяването на ковид, както и за тези, разпространяващи лъжлива информация, написа организация " Ройтерс ".

Премиерът Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година, към този момент затвори границите за чужденци и огранични работното време на магазините и заведенията за хранене. Извънредното състояние бе оповестено на 11 март за интервал от 15 дни. В 10-милионната страна има доказани 103 болни, от които 4 са умряли.

Предложеният в този момент текст разрешава на държавното управление да ръководи посредством специфични укази, даже в случай че Народното събрание не организира последваща сесия през 2020 година Опозицията предизвести, че желае всички партии да се включат в дебатите в понеделник, още преди сесията да стартира. Лидерът на парламентарната група на ръководещите от " Фидес " Мате Косич съобщи, че кабинетът желае законът да бъде утвърден по ускорената процедура, за която са нужни гласовете на 80% от депутатите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР