Унгарското правителство ще обмисли дали да въведе по-ниски цени на

...
Унгарското правителство ще обмисли дали да въведе по-ниски цени на
Коментари Харесай

Унгария обмисля намеса за цените на горивата

Унгарското държавно управление ще обмисли дали да вкара по-ниски цени на горивата след обзор на районните междинни нива от Централната статистическа работа (KSH).

Това съобщи икономическият министър Мартон Наги пред бизнес всекидневника " Вилагаздашаг ", представен от Ройтерс.

Миналата седмица Наги оказа напън върху доставчиците на горива да понижат цените на горивото на бензиностанциите, с цел да се приближи до междинното за Централна Европа като част от по-мащабната интервенция на държавното управление за контролиране на цените след най-лошия инфлационен скок в Европейски Съюз.

" Търпението на държавното управление изтича.

Смятаме, че локалните цени на горивата са с от 7 до 9 на 100 по-високи от междинните за района ",

съобщи Наги в изявление.

Министърът повика на среща представители на Унгарската петролна асоциация и Петролната и газова компания (MOL) предишния четвъртък, откакто цените на петрола в Унгария скочиха до 642 форинта (1,75 долара) за литър, което е над междинната цена за района.

Централната статистическа работа ще разгласява данни за цените на горивата в Унгария и междинните котировки в прилежащите страни този месец, сподели Наги в изявление.

" След това държавното управление ще може да вземе решение дали да се намеси на пазара на горива ",

сподели той.

Унгарското държавно управление отстрани тавана върху цените на горивата през декември 2022 година след липса на импорт и паническо пазаруване, довело до дефицит на горива, като даде обещание да се намеси още веднъж на пазара, в случай че цените на горивата набъбнат над междинната районна стойност.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР