Унгарското националистическо правителство започва председателството си на Европейския съюз в

...
Унгарското националистическо правителство започва председателството си на Европейския съюз в
Коментари Харесай

Унгария поема председателството на ЕС, повтаряйки думите на Тръмп, но не достатъчно убедително

Унгарското националистическо държавно управление стартира председателството си на Европейския съюз в понеделник с апел, сходен на този на Тръмп, „ Да създадем Европа още веднъж велика “ , откакто законодателите на Европейски Съюз сложиха под въпрос дали би трябвало да му бъде разрешено да поеме тази роля, написа „ Агенция Ройтерс “.

Притесненията им се основават на многочислените конфликти на министър-председателя Виктор Орбан с Брюксел във връзка с демократичните правила .

Унгарските дипломати настояват, че страната ще бъде почтен медиатор, до момента в който съгласно анализатори дейностите на Будапеща отпред на политиката на Европейски Съюз евентуално ще бъдат лимитирани, като се има поради, че Брюксел е в преходна фаза след изборите през юни.

Ролята на председателството е да дефинира дневния ред, да ръководи срещите на членовете на Европейски Съюз във всички области, като се изключи външната политика или въпросите, свързани с еврозоната, да търси консенсус сред страните членки на Европейски Съюз и да посредничи за реализиране на съглашения по законодателството с Европейския парламент.

Според анализатори ще са нужни месеци, с цел да може новата Европейска комисия и новите членове на Народното събрание да влязат в крачка. Това значи, че макар че извънредно десните политици , които евентуално могат да бъдат съпричастни към целите на Унгария, реализираха триумфи на изборите за Европейски Съюз, способността на председателството да организира политика е лимитирана. Павел Хавличек, откривател в Асоциацията за интернационалните връзки, разяснява:

„ Ще има единствено малко въздействие върху законодателния дневен ред. Това ще стартира доста по-късно, може би в края на годината, може би при започване на идната година. “

Унгария съобщи, че измежду целите ѝ са прокарването на участието на Западните Балкани в Европейски Съюз , незаконната миграция и икономическата конкурентоспособност.

Критиците означават, че стремежът ѝ към разширение не включва Украйна .

В предишното Унгария е блокирала или забавяла отпущането на средства и оръжия за Украйна, както и е поддържала връзки с Москва . Тя също по този начин подлага на критика напъните на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от Китай .

Преди да поеме председателството на Европейски Съюз , блокът побърза да вкара нови наказания против Русия и стартира договаряния за участие с Украйна.

Сузи Денисън, старши теоретичен помощник в Европейския съвет за външна политика, съобщи, че „ дръзкото “ начало на председателството подсказва, че Унгария може да се опита да прокара своята националистическа линия .

Йоханес Грюбел, старши анализатор в Европейския център за политика, съобщи, че някои от целите, като да вземем за пример тези за конкурентоспособността, са се харесали на останалата част от Европейски Съюз, само че те евентуално ще бъдат съчетани с дясна изразителност по въпросите на миграцията, войната в Украйна и върховенството на закона.

„ Това е председателство със разбъркан роман, само че извънредно десните детайли ще доминират. “

Малинов: Стратегическото партньорство сред България и Азербайджан ще способства за енергийната сигурност в Европа

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР