Унгарският премиер Виктор Орбан заяви след среща с руския президент

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви след среща с руския президент
Коментари Харесай

Орбан изтъкна защо за Унгария добрите отношения с Русия са необходимост

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи след среща с съветския президент Владимир Путин в унгарската столица, че положителните връзки с Русия са нужда поради географското състояние на страната му, съобщи " Асошиейтед прес ".

Анализатори считат Орбан за най-близкия съдружник на Путин в Европейски Съюз. Унгария отдавна се афишира за премахването на глобите против Русия, наложени поради съветските дейности в Украйна. Будапеща твърди, че тези наказания вредят на унгарската стопанска система. Търговията сред Унгария и Русия се усили през 2018 година за първи път, откогато глобите влязоха в действие.

" Това е елементарен географски факт. Нито една страна не може да промени адреса си ", съобщи Орбан на конференция с Путин. " Всяка страна се намира там, където Бог я е основал. За Унгария това значи да бъде в триъгълника Москва-Берлин-Истанбул ", добави той.

Орбан загатна за унгарското участие в Европейски Съюз и НАТО, само че сподели, че не изключва установяването на политическо съдействие с Русия по някои въпроси.

Заяви, че Унгария, която зависи значително от съветския газ и нефт, се пробва да сътрудничи с Русия по въпроси като предварителната защита на миграцията към Европа, стабилизирането на Близкия изток и подпомагането на християнските общности по света.

" Турски поток "

Орбан сподели също, че приоритет за неговата страна е да се причисли към газопровода " Турски поток ", с цел да усили пътищата на доставки за Унгария за съветския газ.

Путин уточни, че Русия чака завършването на построяването на " Турски поток " до Турция тази година и изграждане на разширения за България и Сърбия на идната година. Той сподели, че уголемение за Унгария би могло да бъде издигнато бързо и Орбан приветства тази вероятност.

Путин също по този начин посочи ролята на Унгария като водещ консуматор на съветски природен газ и като основен директен център.

" Доставките на съветски газ за Западна Европа през Унгария и нейните подземни хранилища разрешават обслужването на европейски консуматори, когато потреблението нарасне ", уточни Путин. " Ние гледаме на Унгария като на предпочитан сътрудник в разпространяването на съветски природен газ в Европа ", добави той.

Путин също по този начин похвали Орбан за организирането на среща с представителите на християнската общественост от Близкия изток и сподели, че Русия гледа на отбраната на християните в Сирия и в други зони на спор като на водещ приоритет.

" Близкият изток е люлката на християнството и християните са в заплаха там, те са преследвани, убивани, изнасилвани и ограбвани. Русия ще направи всичко, с цел да отбрани християните в Близкия изток. Ние би трябвало да им помогнем да възстановят и запазят светите си места, да запазят паствата си ", добави той.

Путин добави, че съветските военни в Сирия оказват помощ също за възобновяване на джамии и подкрепят и еврейските общности./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР