Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще предложи България и

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще предложи България и
Коментари Харесай

Орбан пред Европарламента: България и Румъния трябва да влязат пълноправно в Шенген

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че ще предложи България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство " към края на годината ". Той направи това в тирада пред Европейския парламент, в която показа целите на унгарското председателство на Съвета на Европейски Съюз, приключващо на 31 декември.

В пленарната зала, Орбан показа целите на унгарското държавно управление. Той се спря на проблемите със загубата на работна ръка в общността, а по-късно и на незаконната миграция. Унгарският министър председател даде като образец за неудачното справяне с бежанските потоци - връщането на контрола по границите в някои европейски страни. Пред депутатите, Орбан повтори, че България и Румъния би трябвало да влязат в Шенген.

" Унгарското председателство не предлага единствено подсилване на шенгенското пространство, то предлага до края на годината да бъде утвърдено решение за пълноправното участие на България и Румъния в Шенгенското пространство ", разгласи Виктор Орбан.

Той се спря в детайли и на тематиката за разширението на Европейски Съюз. Като категорично акцентира значимостта от участието на Сърбия.

Речта на Орбан раздели залата на освиркващи и аплодиращи, а откакто част от депутати в залата запяха Bella довиждане, провокира намесата на ръководителят на Народното събрание Роберта Мецола.

" Моля ви, това не е Евровизия ", прикани Мецола.

Урсула фон дер Лайен, която взе думата след унгарския министър председател, подсети на Орбан позицията на Брюксел по отношение на войната в Украйна, въпреки че унгарският министър председател не загатна нито един път името на нападната от Русия страна.

" Безброй украинци са убити или ранени. Градовете са унищожени. Семейства разграничени. И все пак към момента има някои, които упрекват за тази война не нашественика, а нападнатия. Не на жаждата за власт на Путин, а на жаждата на Украйна за независимост. Затова желая да ги попитам: биха ли обвинили в миналото унгарците за руската инвазия през 1956 година ", попита ръководителят на Европейска комисия и упрекна Орбан, че е трансформирал Унгария в задния вход за непознати ползи в Европейския съюз.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР