Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е направил всичко възможно,

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е направил всичко възможно,
Коментари Харесай

Орбан: Направих всичко възможно за финансова помощ за Украйна

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че е " направил всичко допустимо ", преди да утвърди съглашението за финансова помощ за Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция по информация на Ройтерс.

Вчера водачите на Европейски Съюз утвърдиха единомислещо отпущането на 50 милиарда евро нова помощ за Украйна, изпращайки обръщение на Съединени американски щати, напомня организацията. Споразумението беше реализирано изненадващо бързо след седмици на опозиция от страна на Унгария, която отхвърля да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната, а връзките ѝ с Киев се помрачават от напрежение по отношение на отношението към 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

В постоянно изявление по държавното радио, по което той се обръща към гласоподавателите си, Орбан дефинира постигнатото съглашение като положително.

" Направих всичко допустимо ", съобщи Орбан. " Ако това съглашение не беше реализирано и Унгария беше траяла да употребява правото си на несъгласие, тогава 26 страни членки щяха да се спогодят да изпратят парите на Украйна и щяха да лишават средствата, предопределени за Унгария и да изпратят и тях на Украйна... какво щеше да е положителното в това? ", добави унгарският министър председател.

" Не изпращаме оръжия (на Украйна), получаваме си парите от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна ", акцентира Орбан.

През декември Брюксел освободи достъпа до някои траншове от европейските средства за Будапеща, само че към момента задържа 20 милиарда евро, предопределени за Будапеща, на фона на обвинявания, че Орбан е отслабил демокрацията в страната си по време на 13-годишното си ръководство. Неговото държавно управление отхвърля тези обвинявания.

Орбан съобщи още веднъж, че би трябвало да стартират мирни договаряния сред Украйна и Русия и съобщи, че " времето е на страната на руснаците ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР