Унгарският премиер Виктор Орбан загуби съдебната си битка с Европейския

...
Унгарският премиер Виктор Орбан загуби съдебната си битка с Европейския
Коментари Харесай

Унгария загуби съдебната битка с ЕС за закона срещу финансирането на организации, свързани със Сорос

Унгарският министър председател Виктор Орбан загуби правосъдната си борба с Европейския съюз за противоречивия закон против ограничение на задграничното финансира не неправителствени организации, ориентиран главно към групите, свързани с финансиста Джордж Сорос. съобщи Блумбърг

„ Законът в Унгария, който задължава неправителствените организация (НПО) да заявяват кои са задграничните им донори, нарушава разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на главните права на жителите в блока “, гласи решението на Европейския съд в Люксембург.

Според него законодателството е наложило „ дискриминационни и неоправдани ограничавания върху задграничните дарения към цивилен организации.

Управляващата партия на премиера Виктор Орбан „ Фидез “ пази закона за НПО-тата от 2017 година с аргумента, че той оказва помощ на Унгария и усилва прозрачността на задгранично финансираните организации на Сорос, които предизвикват имиграцията.

Будапеща ще почете решението на Европейския съд и ще внесе промени в закона, които да подсигуряват, че първичната му цел за повишение на прозрачността ще бъде непокътната, като в същото време с това се увери, че неговите рамки са в сходство с тези на Европейски Съюз, съобщи  Гергели Гулаш, който е шеф на кабинета на Орбан.

Основаната от Джордж Сорос фондация „ Отворено общество “ съобщи, че решението ще се усети в целия Европейски съюз и че анулацията на закона е положителна стъпка към възобновяване на върховенството на закона и плурализма в публичния живот.

Групата, която поддържа десетки неправителствени организации по света, реалокира основаните си в Будапеща интервенции и личен състав в Берлин след приемането на закона.

Макар че законът не показва поименно Сорос, който е роден и израснал в Будапеща, политиците от ръководещата партия показаха концепцията за ограничение на задграничното финансиране на НПО-тата през 2017 година в офанзива против организациите, свързани с финансиста.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР