Унгарският премиер Виктор Орбан торпилира план за отпускане на 50

...
Унгарският премиер Виктор Орбан торпилира план за отпускане на 50
Коментари Харесай

ЕС планира да лиши Унгария от право на глас след ветото на Орбан върху помощта за Украйна

Унгарският министър председател Виктор Орбан торпилира проект за разпределяне на 50 милиарда евро на Украйна, ставайки единственият от водачите на 27-те страни от Европейски Съюз, който се опълчи на по-нататъшната поддръжка за Киев.
 
Останалите 26 водачи в този момент са решени да преминат от придумване към закани, с цел да да покажат (по думите на един европейски служител) на Орбан какви ще са за Унгария загубите от една изолираност, която Унгария може да си самоналожи поради сходно държание на нейния министър председател.
 
Решения от подобен мащаб се вземат единомислещо от страните от Европейски Съюз. Някои в този момент обмислят опцията да употребяват наказването, разказано в член 7 от Договора за Европейския съюз, написа Financial Times. Този член разказва механизма за отстояване на полезностите на Европейски Съюз, в това число върховенството на закона. Правата на държава-членка на Европейски Съюз, която не следва тези полезности, в това число правото на глас по общи въпроси, могат да бъдат суспендирани.
 
По-рано Европейски Съюз наказа Унгария за ограничение на независимостта на правосъдната система, като блокира отпущането на към 30 милиарда евро от общия бюджет. Преди срещата на върха предходната седмица Европейската комисия реши да трансферира над 10 милиарда Неочаквано, Орбан не попречи на формалното начало на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, против което се изказваше изключително мощно, само че блокира прехвърлянето на 50 милиарда евро, предопределени да покрият забележителна част от бюджетните и икономическите потребности на Киев през 2024-2027 година.
 
Никой не желае да предава останалите 20 милиарда евро на Унгария при неналичието на нужната промяна на правосъдната система, по тази причина се повдига въпросът за лишаването й от правото да гласоподава поради неспазване на нормите и полезностите на Европейски Съюз. Подобен ход може да бъде блокиран от друга страна.
 
Но Полша, която постоянно се съюзява с Унгария през последните осем години на ръководство на консервативната партия " Право и правдивост " (и която също е била обект на рецензии от Европейски Съюз за ограничение на правата на съдиите), преди малко претърпя промяна на властта. Затова Будапеща към този момент не може да разчита на Варшава.
 
Засега обаче водачите на Европейски Съюз се въздържат да употребяват най-мощното оръжие против сътрудника си в съюза, отбелязва FT. Друг почитан чиновник на Европейски Съюз обаче съобщи пред вестника:
" Унгария може да сътвори повече проблеми, може да ни принуди да използваме някои други принадлежности. Но в последна сметка Унгария няма да може да ни попречи да дадем пари на Украйна ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР