Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли днес примата на европейското право

...
Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли днес примата на европейското право
Коментари Харесай

И Орбан отхвърли примата на европейското право над националното

Унгарският министър председател Виктор Орбан отхвърли през днешния ден примата на европейското право над националните законодателства на страните членки, съобщи Ройтерс.

Така той категорично взе страната на Полша, говорейки на идване в Брюксел за срещата на върха на Европейски Съюз, разискванията на която се чака да бъдат доминирани от разногласието за върховенството на закона.

Конфронтацията внезапно ескалира, откакто на 7 октомври най-висшата правосъдна инстанция в Полша сложи под въпрос върховенството на европейското законодателство над националните, оспорвайки основен принцип на интеграцията.

Европейският съвет ще разиска довечера въпроса за върховенството на закона в сянката на разногласието сред Европейската комисия и полските управляващи за превеса на европейското над националното законодателство. Държавите от Европейски Съюз нямат идентична оценка по въпроси като законността, историята, отношението към институциите, означи европейски посланик, поискал да не бъде назоваван. Той добави, представен от Българска телеграфна агенция, че Европейският съвет няма да одобри през днешния ден решения по въпроса с Полша.

Заседанието довечера ще обхване също тематиките за битката с пандемията и високите цени на силата. Участниците ще оценят предложенията на Европейска комисия за подкрепяне на по-бедните семейства и дребните компании да покрият енергийните сметки до пролетта, когато се чака цените да се намалят.

На двудневното съвещание България е представлявана от президента Румен Радев. Германският канцлер Ангела Меркел ще взе участие за финален път в съвещание на Европейския съвет. Меркел е участвала на 107 съвещания на Европейския съвет през последните 16 години, в които бе отпред на държавното управление на Германия.

" Фактите са доста ясни: Приматът на правото на Европейски Съюз въобще не се загатва в контракта (за Европейски съюз) ", сподели Орбан пред кореспонденти и назова концепцията за налагане на наказания против Полша " нелепа ".

Той упрекна европейските институции, че " заобикалят правата " на националните парламенти и държавни управления и " трансформират контракта (за ЕС) без да имат каквато и да било законна власт да вършат това ".

Унгарският министър председател отхвърли и проектите на съюза за битка с климатичните промени, като ги назова " утопична фикция " и загатна, че " зелените " ограничения са виновни за повишението на цените на силата в Европа. " Здравият разсъдък е от едната страна, а фантазията - от другата. И утопичната фикция ни убива - това е и казусът с цените на силата ", сподели Орбан.

Според анализатори и Европейската комисия главната причина за високите цени на електрическата енергия в Европа е покачването на цената на газа, а пазарът на въглеродни излъчвания в Европейски Съюз е съдействал за до една пета от повишаването на тока, отбелязва Ройтерс. Брюксел предложи пакет от нови политики за климата, който ще би трябвало да бъде разискван и утвърден от страните от Европейски Съюз преди да влезе в действие.

Еманюел Макрон прикани полския министър председател към разговор с Европейски Съюз

Френският президент Еманюел Макрон изрази пред полския министър председател Матеуш Моравецки безпокойствие от решение на полския Конституционен съд и го прикани да разиска с Европейската комисия намирането на решение, съвместимо с европейските правила, заяви канцеларията на Макрон, представена от Ройтерс.

Френският държавен глава се срещна с Моравецки на летището в Брюксел, пристигайки за европейска среща на върха.

Моравецки през днешния ден съобщи, че Варшава няма да се поддаде на " изнудването " от централните институции на Европейски Съюз, които си присвояват правото да вземат решения за пълномощията на страните членки, в това число за националната сигурност.

При идването си за срещата на 27-те национални водачи на Европейски Съюз, Моравецки сподели, че все пак ще търси решения на продължаващите разногласия на Варшава с блока.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР