Унгарският премиер Виктор Орбан изрази готовност за посредничество между България

...
Унгарският премиер Виктор Орбан изрази готовност за посредничество между България
Коментари Харесай

Орбан: Трябва да намерим решение на конфликта между България и Северна Македония

Унгарският министър председател Виктор Орбан изрази подготвеност за ходатайство сред България и Северна Македония по време на публично посещаване в Охрид. Целта е намиране на решение, " което да е задоволително и за двете страни ", съобщи той на взаимна конференция с македонския си сътрудник Християн Мицкоски след съвещание на министри от двете страни.

Орбан подлага на критика остро разделянето на Северна Македония и Албания в процеса на присъединение към Европейския съюз, определяйки го като " историческа неточност ". Той акцентира несправедливостта на обстановката, в която Северна Македония, претендент за участие от 2005 година, към момента не е почнала договаряния, до момента в който Хърватия, кандидатствала по същото време, към този момент е пълновръстен член на съюза.

" Народите и страните от Западните Балкани заслужават доста повече от това, което получават от Брюксел ", съобщи изрично унгарският министър председател. Той добави, че слагането на Северна Македония зад Албания в процеса на евроинтеграция е голословно и съставлява предизвикателство пред държавното управление в битката с това " непочтено отношение ".

Орбан подчертава върху значимостта на националната горделивост, която съгласно него е била накърнена в тази ситуация със Северна Македония. " Ако погледнем почтено, от дълго време трябваше да сте част от Европейски Съюз, а сходни дейности на Европейски Съюз отварят рани ", сподели той, призовавайки за започване на действителни договаряния до края на годината.

От своя страна, министър председателят Мицкоски изрази страдание за следващото отчаяние в евроинтеграционния развой на страната му. Той акцентира значимостта на поддръжката от другарски настроени страни в Европейски Съюз, измежду които открои Унгария и персонално Виктор Орбан.

Двамата водачи разискаха необятен кръг от тематики, в това число съответни планове за районно съдействие. Мицкоски подчертава върху стратегическото значение на транспортния и енергиен кулоар Север-Юг, свързващ Балканите с Унгария, който би съдействал за енергийната сигурност и икономическия напредък в района.

Посещението на унгарската делегация, включващо взаимно съвещание на представители на двете държавни управления и двустранни срещи сред министри, показва задълбочаващите се връзки сред Унгария и Северна Македония. Това съдействие се обрисува като основно за бъдещото развиване на района и евроинтеграционните процеси на Западните Балкани.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР