Унгарският премиер Виктор Орбан допусна, че страната му може да

...
Унгарският премиер Виктор Орбан допусна, че страната му може да
Коментари Харесай

За първи път. Орбан допусна, че Унгария може да излезе от ЕС

Унгарският министър председател Виктор Орбан позволи, че страната му може да излезе от Европейски Съюз, предадоха АП и ДПА. До този миг той мощно е подлагал на критика и даже "бюрократите " от Европейски Съюз, само че в никакъв случай не е намеквал, че Унгария би могла да напусне съюза.

В постоянното си годишно послание към унгарците Орбан прикани Европейски Съюз да прояви приемливост към страната му. В противоположен случай няма да е допустимо да продължим по общ път, сподели той.

Речта на премиера идва три дни преди решението на Европейския съд в Люксембург, което директно визира Унгария и Полша. Той ще отсъди дали е възможно отпущането на европейски фондове да бъде обвързано със съблюдаване на върховенството на правото. Жалбата беше подадена от двете страни, откакто през декември 2020 Брюксел утвърди точно сходен механизъм.

В случай, че съдът удостовери механизма, Унгария би била изправена пред избор - или да зачита човешките права и възховенството на правото, или да остане без финансова помощ от Европейски Съюз.

Решението е планувано за 16 февруари.

В годишната си тирада в неделя Орбан сподели, че под лозунга за ценене на върховенството на правото Европейски Съюз в действителност води "свещена война, джихад ".

Виктор Орбан е министър-председател на Унгария от 2010 година Той е подложен на критика от правозащитни организации и европейски институции за това, че подкопава демократичните устои на личната си страна, а дружно с това и тези на Европейски Съюз.

Речта на Орбан бележи и началото на предизборната акция в страната му. Парламентарните избори са планувани за 3 април и в тях за първи път против партията на Орбан ще се изправи.

Според Орбан Европейски Съюз е направил стратегическа неточност като е наложил наказания на Русия, защото това е отрязало Европа от "гигантски стопански благоприятни условия ". С налагането на наказания Брюксел е преотстъпил тези благоприятни условия на Китай, счита Орбан.

Думите идват две седмици след срещата му с съветския президент Владимир Путин, която се състоя на фона на напрежението към Украйна. От формалните известия стана ясно, че Орбан не е изричал пред Путин предизвестията на Европейски Съюз да не позволява навлизане в Украйна.

По време на срещата Унгария изиска доставки на съветски газ на по-ниски цени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР