Унгарският премиер Виктор Орбан блокира пакет от помощи на ЕС

...
Унгарският премиер Виктор Орбан блокира пакет от помощи на ЕС
Коментари Харесай

Орбан блокира 50 млрд. евро помощ за Украйна, след като ЕС отвори вратата за членството на Киев

Унгарският министър председател Виктор Орбан блокира пакет от помощи на Европейски Съюз за Украйна в размер на 50 милиарда евро. Това се случи единствено часове откакто европейските водачи заобиколиха опозицията му и се съгласиха за присъединение към блока.

На срещата на върха в Брюксел другите държавни ръководители заобиколиха възраженията на Орбан, като го накараха да напусне залата по време на гласуването в Европейския съвет. Те взеха историческото решение да стартират договаряния за присъединение със страната, която сега към момента е във война.

Малко по-късно обаче унгарският водач отхвърли да даде зелена светлина за финансиране в помощ на Украйна през идващите четири години.

" Обобщение от нощната промяна: несъгласие за спомагателните пари за Украйна ", съобщи Орбан, като сподели, че тематиката може да бъде преразгледана следващата година след " подобаваща подготовка ".

Останалите 26 водачи на Европейски Съюз се споразумяха да се върнат към диалозите за финансова помощ за Украйна още при започване на идната година, с цел да се опитат да реализират съглашение по въпроса.

" С 26 страни сме съгласни. В момента няма единодушие от Унгария, само че съм доста убеден за идната година ", съобщи нидерландският министър председател Марк Рюте.

Украйна е сериозно подвластна от финансирането от Европейски Съюз и Съединени американски щати, защото продължава да се бори с окупационните съветски сили. Унгария - която поддържа тесни връзки с Русия - от дълго време се опълчва на участието на Киев към блока, само че в последна сметка не се стигна до това да наложи несъгласие против решението.

Орбан също се опълчи на започването на договаряния с Киев за присъединение към Европейски Съюз, само че се съгласи да излезе от залата за договаряния, с цел да разреши на останалите водачи да вземат консенсусно решение без него. По-късно той осъди съглашението като " изцяло безсмислено, ирационално и неправилно решение ".

По отношение на пакета финансова помощ Орбан съобщи, че Украйна не би трябвало да получава такива огромни суми от бюджета на Европейски Съюз, защото не е част от блока. Други водачи увериха Киев, че могат да насочат помощта към Украйна отвън бюджета на Европейски Съюз, в случай че Унгария продължи да постанова несъгласие.

Споровете към финансовата помощ за въвлечената във война страна идват в тежък миг за украинския президент Володимир Зеленски. Украинската контраатака против съветските сили не съумя да реализира обилни триумфи, а спомагателни средства остават блокирани в Съединени американски щати, откакто президентът Джо Байдън към този момент не съумява да прокара през Конгреса нов пакет от 60 милиарда $ в помощ на Киев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР