Унгарският премиер Орбан се стреми да получи абсолютна власт в

...
Унгарският премиер Орбан се стреми да получи абсолютна власт в
Коментари Харесай

Орбан в Унгария: Авторитаризъм по време на пандемия

Унгарският министър председател Орбан се стреми да получи безспорна власт в страната.

Ако се притеснявате, че обстановката към ковид може да бъде употребена от политици с властнически инстинкти за в допълнение стягане на хватката върху властта, погледнете към Унгария за удостоверение. Там държавното управление на премиера Виктор Обран ще изиска от Народното събрание идната седмица да удължи безсрочно изключителното състояние поради COVID-19 и пълномощия да ръководи с укази.

И по този начин до безспир

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Унгария, както и доста други страни, към този момент затвори границите за чужденци и ограничи работното време на магазините и заведенията за хранене. Правителството вкара изключително състояние на 11 март за период от 15 дни. Сега обаче Орбан желае ръцете му да бъдат развързани безусловно безотговорно и безсрочно.

В петък министърът на правораздаването Юдит Варга е изпратила в Народното събрание проектозакон, с който се желае удължение на изключителното състояние за неопределен срок. Текстът планува също по този начин 5 години затвор за хората, които пречат на ограниченията срещу ковид, както и за тези, които популяризират погрешна информация.

" Целта на предлагането е да разреши на държавното управление на Унгария да основава и постанова специфични укази, " написа в проектозакона. Така Орбан ще ръководи с сходни укази даже Народното събрание да не организира последващо съвещание до края на 2020 година Което би означавало цялостна липса на отчетност и контрол върху дейностите на държавното управление.

Не е ясно какво изисква сходни фрапантни ограничения, каквито не е приложила нито една европейска страна, даже и най-жестоко ударените от епидемията. В Унгария, с население от близо 10 млн. души, към 21 март има 103 доказани случаи на инфектирани с ковид и 4 умряли.

Опозицията предизвести, че желае всички партии да се включат в дебатите в понеделник, още преди сесията да стартира. Лидерът на парламентарната група на ръководещите от " Фидес " Мате Косич съобщи, че кабинетът желае законът да бъде утвърден по ускорената процедура, за която са нужни гласовете на 80% от депутатите (тоест би трябвало и част от опозицията да гласоподава " за " ).

Доза популизъм за анестезия

Два дни преди внасянето на проектозакона, държавното управление разгласи повсеместен мораториум върху връщането на заеми за всички компании и физически лица до края на годината, с цел да ограничи последствията за стопанската система от ковид. Това важи за заплащането на главници и лихви за всички заеми, теглени към 18 март. Заедно с това се вкарват ограничения за отбрана на работните места, в това число понижаване на осигурителната тежест в най-засегнатите браншове като туризъм и развлечения.

Бланкетният мораториум с толкоз дълъг интервал на деяние докара до рекорден спад на унгарския форинт в сряда.

Унгарското държавно управление ползва и друга любопитна мярка - разполагане на специфични военни формирования, които да следят активността в 140 огромни компании, които обезпечават сериозно значими услуги по време на епидемията. Това са смесени екипи, които се състоят от бойци, служители на реда и чиновници на гражданска отбрана, като задачата е да подсигуряват работата и сигурността на фирмите и да рапортуват на военното министерство дали срещат някакви проблеми.

Срещу държавното управление на Орбан към този момент има няколко наказателни процедури от Брюксел, в това число за злоупотреби с еврофондове, свързани със зетя на премиера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР