Унгарският политик Клара Добрев (49 г.), чийто баща е българин,

...
Унгарският политик Клара Добрев (49 г.), чийто баща е българин,
Коментари Харесай

Родената в София Клара Добрев излиза срещу Орбан в Унгария |

Унгарският политик Клара Добрев (49 г.), чийто татко е българин, се оказа главен претендент в опита на опозицията да изтласка от властта премиера Виктор Орбан на изборите следващата година. Това демонстрират частичните резултати от вътрешни избори през днешния ден, предадоха Ройтерс и БНР.

При триумф на парламентарния избор Клара Добрев може да стане първият министър председател жена на страната.

На вътрешните избори тя излезе против левия кмет на Будапеща Гергей Карачон (46 г.), който победи на местните избори през 2019 година претендента на премиерската партия ФИДЕС.

Според неокончателните резултати Добрев, кандидат-премиер на лявата Демократична коалиция , води с 33,7%. Карачон е втори с към 29 на 100 от гласовете.

Ако нито един от претендентите не завоюва над 50%, ще има втори кръг.

Клара Добрев е родена в София. Рожденото ѝ име е Клара Петрова Добрева. Майка ѝ е унгарка, а татко ѝ е българин.

В момента Добрев е заместник-председател на Европейския парламент. Тя дава обещание да понижи бедността и да работи за допустимо най-скорошен банкет на Унгария в еврозоната.

Тя е брачна половинка на експремиера на Унгария Ференц Дюрчани, а дядо ѝ по майчина линия е бил ръководител на унгарския Народното събрание в предишното.

Коалиция против Орбан

Шест партии, в това число социалистите, Демократична Коалиция, либерали и някогашната крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „ Йобик “, сплотиха силите си против Орбан за вота следващата година. Това е първият единен фронт против премиера националист, откогато той пристигна на власт през 2010 година

За момента анкетите дават почти еднакъв резултат за опозиционния блок и за ФИДЕС на Орбан.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР