Унгарският парламент в сряда отложи за есенната си законодателна сесия

...
Унгарският парламент в сряда отложи за есенната си законодателна сесия
Коментари Харесай

Унгария отложи за есента гласуването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Унгарският парламент в сряда отсрочи за есенната си законодателна сесия утвърждението на молбата на Швеция за присъединение към НАТО, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Това е следващото закъснение на гласуването и то на процедура подсигурява, че скандинавската страна преди или по време на срещата на високо ниво на алианса през юли.

В своя обява във " Facebook " Агнес Вадай, народен представител от опозиционната унгарска партия " Демократична коалиция ", написа, че унгарският министър председател Виктор Орбан и неговата ръководеща партия ФИДЕС няма да насрочат гласоподаване на молбата за присъединение на Швеция по време на последната пролетна сесия на Народното събрание идната седмица. Друг народен представител от " Демократична коалиция " удостовери, че гласуването ще бъде отсрочено.

членка на НАТО,, която към момента не е одобрила кандидатурата на Швеция за присъединение към алианса.

Скандинавската страна, дружно със прилежаща, се отхвърли от дългогодишния си боен неутралитет, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година и бързо алармира за желанието си да се причисли към НАТО.

Високопоставени представители на унгарските управляващи настояват, че поддържат кандидатурата на Швеция за участие, като в същото време предявяват неразбираеми претенции към Стокхолм като условия за приемане на утвърждение, показва АП.

През март Унгария изпрати делегация в Швеция и Финландия, с цел да позволи " политически разногласия ", които по думите ѝ са породили подозрения измежду някои депутати от ФИДЕС дали да поддържат кандидатурите за участие в НАТО.

Правителството на Орбан твърди, че шведски политици са изрекли " откровени неистини " за положението на демокрацията в Унгария, което съгласно него е предиздвикало някои депутати да не са сигурни дали да поддържат кандидатурата на Швеция.
ФИДЕС забави и утвърждението на кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, само че този март бързо одобри мярката, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че държавното управление му ще ратифицира финландската кандидатура, отбелязва АП.

Изгаряне на Корана

Междувременно през вчерашния ден мъж раздра и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм, откакто локалната полиция позволи провеждането на проявата, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Този акт може да разгневи Турция, която е блокирала кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, отбелязва организацията.

" Ройтерс " напомня, че серия от митинги в Швеция против исляма и в отбрана на правата на кюрдите са повишили напрежението с Анкара, от чиято поддръжка Стокхолм се нуждае, с цел да може да се причисли към алианса.
Вчера в наличието на към 200 души единият от двамата уредници на митинга раздра страници от копие на Корана, избърса с него обувките си, а по-късно пъхна вътре парче бекон и изгори свещената за мюсюлманите книга. В това време другият протестиращ говореше по мегафон.

Някои от присъстващите скандираха " Аллах е популярен " на арабски, на собствен ред протестирайки против изгарянето на Корана. Мъж бе задържан, откакто се опита да хвърли камък.

Когато пламъците обгърнаха свещената за мюсюлманите книга, един от стачкуващите извика " Нека да гори ".

Външният министър на Турция Хакан Фидан жигосах акцията.

Шведската полиция няколко пъти отхвърли претенции да позволи сходни демонстрации, само че съдът удовлетвори тъжби против тези решения с аргумента, че това е ограничение на свободата на словото, отбелязва " Ройтерс ".

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон съобщи на конференция през вчерашния ден, че не желае да спекулира с това по какъв начин митингът би повлиял по процедурата по приемане на страната му в НАТО.

" Това е законно, само че не и задоволително ", сподели той и добави, че е работа на полицията да реши какви дейности да предприеме при изгаряне на Корана.

Единият от двамата участници в акцията е Салван Момика, който неотдавна в изявление за вестник разказа себе си като емигрант от Ирак, който желае Коранът да бъде неразрешен.

В джамията са били разочаровани от полицейското решение да бъде позволен митингът навръх мюсюлманския празник Курбан байрам. Това съобщи имамът Махмуд Халфи, представен от " Ройтерс ".

" От джамията предложихме на служителите на реда минимум да пренасочат демонстрацията на друго място, което е в духа на закона, само че те взеха решение да не го вършат ", сподели Халфи.

По думите на имама до 10 хиляди души годишно посещават централната джамия в Стокхолм за празника Курбан байрам.

В края на януари Турция спря диалозите по кандидатурата на Швеция участие в НАТО, откакто датски крайнодесен политик наоколо до постройката на турското посолство в Стокхолм, напомня Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР