Унгарският парламент избра нов президент след оставката на предишния, който

...
Унгарският парламент избра нов президент след оставката на предишния, който
Коментари Харесай

Унгария има нов президент

Унгарският парламент избра нов президент след оставката на предходния, който провокира скандал с помилването на мъж, наказан по дело за принуждение над деца.

67-годишният някогашен ръководител на Конституционния съд Тамаш Сульок постави клетва, откакто болшинството от депутатите го утвърдиха да размени Каталин Новак, подалата оставка първа жена президент на Унгария.

Аферата, в която беше забъркано името на Нова, се трансформира в най-голямата политическа рецесия, с която се сблъсква министър-председателят Виктор Орбан след завръщането си на власт през 2010 година

Съюзникът на Орбан Новак подаде оставка като президент по-рано този месец, откакто стана ясно, че е помилвала съизвършител на наказан за принуждение над деца.

Миналата седмица ръководещата партия Фидес назначи 67-годишния Сульок за заместител на Новак.

Малко прочут на необятната общност, Сульок стана арбитър в Конституционния съд през 2014 година, а две години по-късно и негов ръководител.

Около 3000 души участваха на митинг на 25 февруари на четири опозиционни партии, които приканиха за директни президентски избори.

Скандалът с Новак избухна при започване на този месец, когато новинарският уебсайт 444 разкри, че тя е помилвала някогашен заместник-директор на детски дом предходната година, в навечерието на визитата на папа Франциск.

Мъжът е наказан през 2022 година на три години и четири месеца затвор за това, че е оказал помощ за прикриването на своя началник, който е правил полови похищения над деца и юноши в дома.

Десетки хиляди хора стачкуваха против президентското опрощение в Унгария, чието държавно управление от дълго време води акция, в която се ангажира да пази децата.

Орбан оприличи оставката на Новак, първата жена президент на Унгария, на " призрачен сън ", само че акцентира, че това е било вярното решение.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР