Унгарският министър-председател Виктор Орбан намекна за пръв път, че е

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан намекна за пръв път, че е
Коментари Харесай

Орбан намекна, че Унгария може да напусне ЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан загатна за пръв път, че е допустимо неговата страна да напусне Европейски Съюз, съобщи ДПА.
Още по темата
Под лозунга за върховенството на закона Европейският съюз води " свещена война, джихад ", съобщи десният националистически министър председател в тирада пред поддръжници в унгарската столица. В същото време той прикани Европейски Съюз да демонстрира приемливост към Унгария.

В противоположен случай, съобщи Орбан, няма да е допустимо те да продължат по общ път.

Унгарският министър председател направи това изказване няколко дни преди датата, на която се чака Европейският съд да разгласи решението си за новия механизъм на Европейски Съюз за върховенството на закона. Унгария и Полша подадоха иск против новия механизъм, признат през декември 2020 година, по силата на който страни, нарушаващи правилата на върховенството на закона, може да се окажат отрязани от общия европейски бюджет.

Европейски органи и правозащитни организации упрекват ръководещия от 2010 година министър председател, че подкопава демокрацията и върховенството на закона. Орбан се опълчи на тази оценка в днешната си тирада. " За тях върховенството на закона е средство, с което желаят да ни оформят в нещо, което наподобява на тях ", съобщи той, като акцентира, че Унгария не би желала да стане като Западна Европа, също както не би очаквала от Запада да схване унгарските политики за фамилията или правото на леговище.

Будапеща желае да резервира единството на Европейски Съюз " макар засилващото се културно отчуждение ", добави Орбан, като уточни, че тъкмо по тази причина неговата страна на няколко пъти е отправила " оферти за приемливост " към Брюксел и Берлин. " Няма друго решение, с изключение на толерантността. Това е единственият метод да намерим общ път ", акцентира унгарският министър председател.

Освен това Орбан акцентира в годишната си тирада, с която беше даден старта на акцията за парламентарните избори през април, че вероятно съветско настъпление в Украйна може да докара до стотици хиляди украински бежанци, опитващи се да влязат в Унгария, отбелязва Асошиейтед прес. Той добави, че избягването на войната е в полза на Унгария и прикани за разрешаване на рецесията посредством разговор.

Премиерът акцентира, че се опълчва на проектите на Европейски Съюз да употребява наказания против Русия. " Не може да става и дума за наказания, наказателни политики, назидания или всевъзможен различен тип надменност от страна на огромните сили ", съобщи Орбан, чиято страна се опълчва на въвеждането на европейски наказания против Москва.

Освен това Орбан съобщи, че Украйна е жизненоважна буферна зона сред Русия и Унгария. Той добави, че " военната мощ на Европа би трябвало да е най-малко сравнима с тази на Русия ", заради което Будапеща поддържа развиването на европейските военни благоприятни условия и основаването на общи европейски сили за защита.

Орбан удължи и наложения таван на цените на горивата и даде обещание по-щедра поддръжка за фамилиите, в случай че бъде избран отново на изборите на 3 април. Той упрекна съперниците си, че възнамеряват завръщане към неприятното икономическо ръководство, изправило страната на ръба на финансовия колапс през 2008 година, съобщи Ройтерс.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР