Унгарските евреи отбелязаха днес 75-ата годишнина от освобождаването на будапещенското

...
Унгарските евреи отбелязаха днес 75-ата годишнина от освобождаването на будапещенското
Коментари Харесай

Унгарските евреи отбелязват 75 години от освобождаването на будапещенското гето

Унгарските евреи означиха през днешния ден 75-ата годишнина от освобождението на будапещенското гето и края на Холокоста, в който са убити над 500 000 евреи и който унищожава в миналото изпълнената с живот еврейска просвета в цяла Унгария, съобщи Ройтерс.

"Загубих 49 родственици ", сподели оживялата Ева Фахиди пред неголямо голям брой, събрало се при Мемориалната стена на Холокоста, част от стената, която в миналото ограждала гетото в центъра на Будапеща. "Бях на 19 години и внезапно бях толкоз ненавиждана, че всичко можеше да ми се случи ", съобщи тя.

Полският президент се обиди на Израел и отхвърли присъединяване на събитие за Холокоста

Будапеща през днешния ден може да се похвали с огромна и витална еврейска общественост, само че антисемитизмът остава непрекъснат проблем, отбелязва Ройтерс. Близо 20 % от унгарците не харесват евреите съгласно изследване от 2018 година на Си Ен Ен, най-големия дял измежду изследваните седем европейски страни.

През 1944 година в Будапеща остават към 100 000 евреи. Когато есента на същата година фашистката Партия на кръстосаните стрели завзема властта, към 70 000 от тях са събрани на дребна повърхност, обхващаща 162 жилищни здания, оградени с дървени дъски.

Разровиха гроба на основател на Холокоста

В рамките на седмици гладът, студът и продължаващото принуждение убиват хиляди. Въоръжени представители на Кръстосаните стрели постоянно събират групи евреи по крайбрежията на замръзналия Дунав и ги прострелват там. Пазачите се разбягват едвам когато Червената войска обсажда Будапеща.

Унгария се бори с предишното си. Лидерите, в това число министър председателят Виктор Орбан, първо отклоняваха част от виновността към немската окупация, само че в последна сметка признаха ролята на Унгария в геноцида, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Золтан Покорни, изтъкнат представител на ръководещата партия Фидес, се разплака, до момента в който разказваше по какъв начин личният му дядо е взел участие в убийствата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР