Унгарската банка OTP Bank Plc. обяви в четвъртък, че Банка

...
Унгарската банка OTP Bank Plc. обяви в четвъртък, че Банка
Коментари Харесай

Банка ДСК придобива 99,74% от Societe Generale Експресбанк

Унгарската банка OTP Bank Plc. разгласи в четвъртък, че Банка ДСК ЕАД - българското ѝ дъщерно сдружение, придобива 99,74% акционерно присъединяване в Societe Generale Експресбанк АД (SGEB), което е българското дъщерно сдружение на Сосиете Женерал Груп и другите локални дъщерни сдружения, притежавани от SGEB.

С пазарен дял от почти 6,7% Societe Generale Експресбанк е 7-ата по величина банка на българския банков пазар и като универсална банка е дейна както в сегмента банкиране на дребно, по този начин и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването ОТП Груп ще ускори още повече пазарната си позиция в България. Банка ОТП участва в България от 2003 година и нейната активност е печеливша.

Финансовото привършване на договорката се чака да стане през последното тримесечие на 2018 година, при изискване че бъдат получени всички нужни регулаторни утвърждения.

Паралелно с тази договорка Сосиете Женерал и Банка ОТП разискват подписване на съглашение за услуги, което ще обхване даването на взаимни услуги в разнообразни области (включително, само че освен - капиталово банкиране, финансови пазари, финансиране и световно трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария. От френския заемодател разясниха, че тези полемики са неекслузивни.
ОТР управлява втория по величина заемодател в България – Банка ДСК, а договорката, която предстои на регулаторно утвърждение, евентуално ще усили пазарния ѝ дял по активи до към 19%, което е покрай каузи на най-големия български заемодател – UniCredit Bulbank.

За договорката в сряда заяви Ройтерс. Според организацията се чака френският заемодател да продаде и подразделението си в Албания на OTP. Това е част от тактиката му да се раздели с бизнеси, които или не са от сериозен размер, или нямат капацитет за синергии в границите на групата. Източниците в България са отказали коментар каква е цената на договорката, само че съгласно един от тях евентуално ще подхожда на продажбата на българския бизнес на National Bank of Greece (ОББ) на белгийската KBC Group предходната година, която бе на стойност 1,1 пъти от общия капитал на ОББ.

В края на месец май 2018 година рейтинговата организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк - `А-`, който е допустимо най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно равнище този на страната. Societe Generale Експресбанк АД завърши 2017 година със 109,5 млн. лв. чиста облага, 264,6 млн. лв. чист банков приход, 7,0 милиарда лева общ размер на активите, 151 офиса и над 500 000 клиента.

В групата влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани сдружения Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развиване – фонд управител по стратегия JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за действен лизинг АЛД Аутомотив. Групата има 1600 чиновници в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР