Унгария заплашва да блокира продължаването на някои от санкциите на

...
Унгария заплашва да блокира продължаването на някои от санкциите на
Коментари Харесай

Орбан спасява трима руски олигарси, близки до Путин със заплаха да блокира санкциите срещу Русия - Свят

Унгария заплашва да блокира продължаването на някои от глобите на Европейския съюз против Москва, в случай че трима олигарси не бъдат извадени от санкционния лист с над 1000 имена, който бешже въведен след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, заяви радио „ Свободна Европа “.

Според няколко дипломатически източника тримата олигарси, които Будапеща желае да види заличени от листата за визова възбрана и заледяване на активи, са Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников.

Унгарското искане идва в миг, в който когато Европейският съюз се готви да възобнови с още шест месеца листата на лицата под наказания. Посланиците на Европейски Съюз би трябвало да обсъдят въпроса на 7 септември, преди крайния период за продължаването му на 15 септември.

Списъкът, който може да бъде изменен единствено с единомислещо гласоподаване, сега се състои от 1217 лица и 108 организации. Той беше разширяван през годината със усилването на ограничаващите ограничения против Москва от страна на Брюксел. Усманов и Авен бяха добавени в кръга на глобените в края на февруари.
Официалният вестник на Европейски Съюз назовава Усманов „ прокремълски олигарх с изключително близки връзки с съветския президент Владимир Путин “. Той е определян като един от " обичаните олигарси на Путин " и се счита за медиатор в бизнес делата на президента.

Санкциите към този момент доведоха до изземването на яхта на най-голямата яхта в света на стойност 600 милиона $, която се свързва с Усманов.
За Авен Европейски Съюз сочи, че " е един от почти 50-те богати съветски предприемачи, които постоянно се срещат с Владимир Путин в Кремъл. "

Рашников пък беше прибавен към листата през март, като Брюксел го разказа като „ водещ съветски олигарх, който е притежател и ръководител на борда на шефовете на компанията Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK). “ MMK е един от най-големите данъкоплатци в Русия.

Освен изваждането на тримата олигарси Будапеща има и още претенции – да бъде позволено на филантропичните организации да работят с съветски банки, които сега са под наказания.

Според медийни спекулации в Брюксел, Унгария се пробва да употребява момента на подновяването на глобите против Русия като инструмент, с който да принуди Брюксел да утвърди арестувани досега поради опасения от нарушение на правилото за господство на закона еврофондове за Будапеща.
Премиерът Виктор Орбан и неговото държавно управление са влизали в конфликти с Европейски Съюз няколко пъти през последните години поради корупцията, миграцията, правата на ЛГБТ и демократичните стандарти. Европейската комисия отхвърля да утвърди унгарския проект за възобновяване, обвинявайки държавното управление на Орбан в подкопаване на върховенството на закона.

Самият Орбан беше сериозно надъхан към позицията на Европейски Съюз по отношение на Москва по време на войната в Украйна, като сподели, че глобите са навредили на блока, без да отслабят Русия или да оказват помощ на Киев. Будапеща, също по този начин, се опълчи на Брюксел по въпроса за заплащането на съветски газ в рубли и не позволи доставките на западно оръжие за Киев да става през територията на Унгария.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР