Унгария ще предостави 187 милиона евро (195 милиона долара) финансова

...
Унгария ще предостави 187 милиона евро (195 милиона долара) финансова
Коментари Харесай

Унгария ще предостави на Украйна финансова помощ от 195 милиона долара


Унгария ще даде 187 милиона евро (195 милиона долара) финансова помощ на Украйна, с което Будапеща ще способства за планувания пакет от помощи на Европейския съюз за Киев в размер на 18 милиарда евро през 2023 година, заяви Ройтерс, като цитира държавен декрет, оповестен нощес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8320
Правителството на премиера Виктор Орбан беше споделило преди този момент, че е готово да помогне на Украйна, само че, че избира по-скоро да го направи на двустранна основа, вместо като част от сумата, която Европейски Съюз ще заеме взаимно от финансовите пазари, с цел да я даде след това под формата на заем на  Киев.

" Правителството продължава да бъде ангажирано с присъединяване във финансовата поддръжка за обхванатата от войната Украйна. Затова то приканва министъра на финансите да подсигурява отпущането на 187 милиона евро, които ще бъдат делът на Унгария към 18-те милиарда евро заеми, които Европейски Съюз ще отпусне на Украйна ", се споделя в този момент в декрет, подписан от Орбан.

В подписания от Орбан указ се споделя също, че унгарският министър на външните работи Петер Сиярто би трябвало да стартира договаряния с Украйна за правене на съглашение, което ще бъде нормативната база за отпусканата финансова помощ.

Украйна ще би трябвало да изплати обещания от Европейски Съюз заем в границите на 35 години, а средствата за него Европейската комисия ще получи, като заеме пари от финансовите пазари. Предложението за тази финансова помощ обаче ще би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент и от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР