Унгария ще блокира всички стъпки в Европейския съюз, които биха

...
Унгария ще блокира всички стъпки в Европейския съюз, които биха
Коментари Харесай

Унгария обяви блокада за евроинтегрирането на Украйна заради новия закон за образованието

" Унгария ще блокира всички стъпки в Европейския съюз, които биха представлявали прогрес за евроинтеграцията на Украйна в духа на програмата " Източно партньорство ". Гарантираме, че в бъдеще ще стане много мъчително за Украйна. " Това съобщи във вторник външният министър Петер Сиярто пред националната осведомителна организация MTI, откакто президентът Петро Порошенко подписа новия закон за образованието.

Няколко страни, измежду които и България, показаха паника или желаеха спомагателна информация дали ще пострада правото на техни малцинства да се образоват на майчин език. Будапеща показва, че от 5 клас нагоре, когато децата са на 10 години, всички предмети ще се преподават на украински.

Сиярто, който е с премиера Виктор Орбан с делегация в Сингапур, добави, че дейностите на украинския президент са срамни и скандални. Досега президентът Порошенко приказва, че желае Украйна да се приближи до Европа, само че с днешното си решение " той се отдалечи от Европа и направи голяма крачка в противоположната посока ", споделя още министърът.

Порошенко приказва за европейска Украйна, " само че към този момент може безусловно да не помни за това ", поради обстоятелството, че Унгария стартира да блокира всички начинания, по всички вероятни конгреси и интернационалните организации - и най-вече тези в Европейски Съюз - от които Украйна ще има изгода.

Сиярто е и министър на търговията и напомня, че в Киев хранят очаквания за задълбочаване на евроинтеграцията след отпадането на визите за пътешестване до Европейски Съюз и влизането в действие на съглашението за асоцииране с единния пазар. " Сега можете да забравите за това ", споделя той пред националната организация. " На провеждана сега сесия на Съвета по човешки права към Организация на обединените нации Унгария ще наложи несъгласие на всички мнения и гледни точки на Европейския съюз, които не осъждат Украйна задоволително уверено. "

Порошенко подписа закона на 25 септември, като посочи, че по този начин започвала дълбока промяна на образованието за страната да влезе в " европейското просветително пространство ". Предвиждат се редица административни и структурни промени, само че вниманието на прилежащи страни се концентрира върху текстовете, в които се споделя, че украинският става " език на просветителния развой ".

В временен интервал до 2020 година децата от национални малцинства ще продължат да се образоват на родния си език, само че в предучилищните и началните класове би трябвало последователно да се усилва броят на предметите, преподавани на украински.

Будапеща стачкува незабавно след приемането на закона от Върховната Рада, тъй като счита, че се лимитират правата на към 150 000 етнически унгарци в Украйна.

Безпокойство показаха Румъния, Полша и Молдова, а Русия съобщи, че законът опонира на Конституцията на Украйна, лимитира правата на говорещите съветски език и насажда " моноетнически езиков режим ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР