Унгария се готви да посрещне израелския премиер Бенямин Нетаняху. Унгарският

...
Унгария се готви да посрещне израелския премиер Бенямин Нетаняху. Унгарският
Коментари Харесай

Историческа визита на Нетаняху в Унгария може да стане коз в борбата срещу Сорос

Унгария се готви да посрещне израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Унгарският министър председател Виктор Орбан се надява да извлече изгода от това историческо посещаване, с цел да отвърна рецензиите към латентния антисемитизъм в кръстоносния му поход против милиардера Джордж Сорос.

Бенямин Нетаняху идва в Будапеща след визитата си във Франция. Днес той ще се срещне с Орбан и това ще е първото посещаване на израелски водач в Унгария от рухването на комунизма през 1989 година

В сряда министър председателите на Чехия, Словакия и Полша ще дойдат в унгарската столица и ще показват на израелския министър председател единен фронт от страни, които са срещу имиграционната политика на Европейски Съюз и са благоразположени към президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп - сходно на Нетаняху.

Израелският министър председател може да чака да бъде благосклонно изслушан от тези държавни управления на Източна Европа, " които са по-скоро хомогенни в опълчването си на миграционните потоци и в страха си от ислямисткия екстремизъм ", споделя Рафаел Ваго, експерт по този район в университета на Тел Авив.

Посещението на Бенямин Нетаняху в Унгария бе предшествано от бурна дискусия с еврейската общественост на тази страна, която с към 100 000 души е една от най-многобройните в Европа.

Унгарските евреи укоряват консервативното дясно държавно управление на Виктор Орбан, че подклажда антисемитизма с продължаващата си акция против американеца Джордж Сорос, който по генезис е маджарски евреин. Неговото полузасмяно, полугримасничещо лице бе разлепено на плакати из цялата страна в продължение на две седмици, с цел да се осъдят хипотетичните му дейности в поддръжка на имиграцията.

" Визитата на Бенямин Нетаняху може да помогне на Орбан, тъй като придава правота на уверенията му, че акцията против Сорос не е антисемитска ", изяснява унгарският политически анализатор Чаба Тот. Виктор Орбан нарочи предприемача за основен зложелател на Унгария и от началото на годината се стреми да го дискредитира с разнообразни дейности и послания. Според последователите му Сорос предизвиква едно демократично и прогресивно общество посредством поддръжка за голям брой неправителствени организации, а съперниците му го считат за подбудител на реда, който се стреми да дестабилизира държавни управления с уместно потребление на милиарди.


© Reuters

Двата мандата на ръководещия от 2010 година Виктор Орбан са белязани от няколко момента на недоверчивост от еврейската общественост. Все още се водят бурни диспути за националната отговорност на Унгария в гибелта на близо 600 000 маджарски евреи през Втората международна война.

В края на юни министър председателят породи различен спор, като похвали за дейностите му след Първата международна война унгарския властник Миклош Хорти, който е бил съдружник на нацистите през Втората международна война. От 2010 година партията на Виктор Орбан е подложена на критика, че усилва акциите за реабилитиране на Хорти, в това число с издигането на монументи. Хорти е възхваляван, че е върнал на Унгария изгубени територии през 1920 година Опозицията подлага на критика тази тактика, която съгласно нея има за цел да притегли гласоподавателите на крайнодясната партия " Йоббик ", явяваща се основен конкурент на властта.

През 2014 година най-голямата еврейска организация в страната бойкотира отбелязването на 70-годишнината на Холокоста, тъй като счете, че в него не е задоволително наблегнато на отговорността на самата Унгария в депортирането на унгарските евреи. Будапеща постоянно е демонстрирала своята " нулева приемливост " към антисемитизма. " Никое държавно управление не е направило толкоз доста в битката против антисемитизма в Унгария ", отбрани се още веднъж изпълнителната власт предходната седмица.


© Francois Lenoir, Reuters

Кампанията срещу Сорос желае да притегли вниманието върху " милиардера спекулатор " и НПО-тата, които той поддържа за да " вкара един милион мигранти " в Унгария и Европейски Съюз, изяснява държавното управление. В Израел се чуха апели към премиера да анулира визитата си в Унгария. Посланикът на Израел в Будапеща изрази страдание за " печалните мемоари, само че и омразата и страха " в тази акция.

Войната на Виктор Орбан против Джордж Сорос обаче не оставя безразлични израелските управляващи, които укоряват милиардера, че финансира правозащитни Неправителствени организации, критикуващи израелската окупация на палестинските територии. Джордж Сорос " дискредитира демократично определените държавни управления на Израел, като финансира организации, които клеветят еврейската страна и й отхвърлят правото да се пази ", реагира Ерусалим, изразявайки в същото време страдание за " всевъзможен тип антисемитизъм ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР